Kalousek asi nebude předsedou vznikající strany, prý má lepší kandidáty

Praha - Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek v Otázkách Václava Moravce poodhalil plány ohledně vzniku nové politické strany. Jasno o jejím vzniku má být v týdnu po volbách do Evropského parlamentu. Kalousek také uvedl, že zřejmě nebude předsedou nové strany, v přípravném výboru prý vidí dva až tři vhodnější kandidáty - jména ale neuvedl. V souvislosti s novou stranou se média zmiňují o senátorovi a bývalém ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. Kalousek ale zdůraznil, že on sám nikdy Schwarzenbergovo jméno neřekl.

Kalousek chce stranu stavět na policitké profesionalitě a zkušenostech starostů, proto vyjednává s hnutím Starostové a nezávislí. Tím by se měla lišit od jiných stran, které prý byly příliš aktivistické: „Ty strany, které vznikaly v minulosti, byly strany, kde se sešlo deset náčelníků, ale neměli žádného indiána, proto to skončilo dřív, než to začalo,“ řekl Kalousek.  

Současný předseda lidovců Jiří Čunek, který chce za týden na sjezdu ve Vsetíně obhajovat svou funkci, vzkázal Kalouskovi, ať na sjezd nejezdí. Podle něj stranu poškozuje a parazituje na ní. Kalousek ale na sjezd dorazí, protože ho tam vyslala jeho domovská jihočeská organizace. Zatím se prý nerozhodl, komu dá hlas při předsednické volbě, nejblíže je mu europoslanec Jan Březina.

Na sjezdu ale Kalousek zřejmě nevystoupí s žádným projevem a nehodlá ani veřejně oznamovat vystoupení z lidovců. Pokud by nová strana vznikla, automaticky mu zanikne členství v KDU-ČSL. Jestliže nový subjekt nevznikne, zůstane Kalousek u lidovců, ale stáhne se z veřejného života.

Sjezd lidovců se koná příští týden ve Vsetíně, kromě Čunka kandiduje na předsedu strany také europoslanec Jan Březina, exministr Cyril Svoboda a místopředsedkyně poslaneckého klubu lidovců Michaela Šojdrová. Zatím není jasné, kdo má u členské základny jakou podporu, většina krajských organizací se totiž k žádnému kandidátovi nepřiklonila.