Petraeus: Pro Afghánce chceme být dobrými sousedy, ne dobyvateli

Praha - Vláda Spojených států a vedení spojeneckých ozbrojených sil v Afghánistánu a Iráku zavedly od roku 2007 novou strategii akcí proti extremistických silám Talibanu na Blízkém východě. Tamní vrchní velitel, generál David Petraeus, na několik dní zavítal do České republiky, aby poděkoval za profesionální přístup českých jednotek a projednal s českým ministrem obrany Martinem Bartákem nasazování dalších jednotek do problémových oblastí. Petraeus zdůraznil, že vzhledem k rapidnímu nárůstu násilí v posledních týdnech je nutné posilovat počet mírových jednotek. Ty mají však vedle úspěšných bojových operací působit hlavně jako „dobří sousedé“ pro afghánské obyvatelstvo a zabezpečit humanitární pomoc v postižených oblastech, jak řekl generál v nedělních Otázkách Václava Moravce.

Oproti výpovědím některých afghánských uprchlíků, kteří v posledních dnech kritizovali počínání sil NATO v pákistánsko-afghánské oblasti, je většina obyvatel podle Petraeuse nakloněna proti vojenskému hnutí Taliban. „Pro přesnost bychom měli uvést, že afghánský lid ve vysoké míře odmítá Taliban. Lidé si tam pamatují, jaký život byl za jeho vlády. My se musíme těžce snažit, abychom byli partnery, nikoliv dobyvateli, a to tím, že budeme zvyšovat jejich bezpečnost,“ uvedl Petraeus. Ještě dnes večer odletí z Prahy do afghánské metropole Kábul, kde bude pokračovat v konzultacích ohledně bezpečnosti v zemi.

Do Afghánistánu se během několika měsíců přesune dalších 20 tisíc vojáků, celkový počet tamních jednotek bude čítat zhruba 70 tisíc osob. Petraeus neuvedl, zda se jedná o poslední větší přesun spojeneckých vojsk na Blízký východ, neboť je celý proces natolik zdlouhavý, že je nutné podle něho nutné počkat minimálně do konce roku. Kromě boje s Talibanem a sociální pomoci usilují mírové jednotky především o umožnění vytvořit v rizikových státech stabilní a fungující vládu. „Chceme umožnit Afgháncům, aby převzali správu veřejných věcí do vlastních rukou. Budeme pečliví, abychom nezopakovali takové chyby, jaké jsme udělali v Iráku,“ dodává generál.

David Petraeus hostem Otázek Václava Moravce (zdroj: ČT24)

„O intervenci v dalších zemích neuvažujeme“

V současné době se vyhrotila situace v Pákistánu, kde tamní vláda, spojenec jednotek NATO, bojuje s jednotkami Talibanu. Následkem bojů při pákistánsko-afghánské hranici jsou tisíce civilistů, kteří vyhledávají humanitární pomoc. „O Pákistán se zajímáme, ale spíše se rozhodneme pro hospodářskou podporu, není to zapojení do přímých bojových misí po boku pakistánské armády proti Talibanu. Pakistánská armáda jednoznačně nikdy nežádala o americkou podporu, protože to vnímá jako jejich vlastní bitvu,“ vysvětlil Petraeus.

S ministrem Bartákem se Petraeus v pátek dohodl na tom, že čeští vojáci by měli v roce 2010 působit zejména v hlavním městě Kábulu, v provincii Lógar a na vrtulníkové základně Sharana v provincii Paktíja. „Máme vynikající vztahy s vaším provinčním rekonstrukčním týmem, česká nemocnice obsloužila tisíce Afghánců, vrtulníky jsou dalším důležitým příspěvkem. Myslím, že nasazení a koncentrace jednotek je velice dobrá,“ poznamenal.