Vláda nedoporučila zvýšit rychlost na dálnicích na 160 km/h

Praha – Případné zvýšení maximální povolené rychlosti na některých úsecích českých dálnic projednala na dnešním zasedání vláda. Poslanecká novela zákona o provozu na pozemních komunikacích obsahovala i další novinky, měla by mimo jiné znemožnit majitelům vozidel vymlouvat se na "osobu blízkou". Vláda k tomuto návrhu vydala negativní stanovisko kvůli legislativním nedostatkům. Návrh jde ale do sněmovny, kde už jeden obsáhlejší leží. Novela, kterou navrhli poslanci ODS David Šeich, Eva Dundáčková a Tomáš Úlehla, předpokládá, že za přestupky budou vždy pokutováni vlastníci vozidla, ačkoli ti mohou podat odpor a policie bude dále zjišťovat, kdo vlastně seděl za volantem.

Automatické pokutování vlastníků vozidla má podle návrhu probíhat u přestupků, za které je postih méně než pět tisíc korun.

Případné zvýšení rychlosti na dálnici je již delší dobu otázkou, o kterou se přou politici i odborná veřejnost. Podle poslaneckého návrhu, který dnes projednávala vláda, by bylo možné jezdit rychleji než dosud spíše výjimečně – v místech, kde není žádný nájezd nebo sjezd z dálnice nebo parkoviště, navíc tam musí mít řidič dohled alespoň na 200 metrů. Návrh předpokládal, že rychlostí 160 km/h by se jezdilo pouze za sucha a dobré viditelnosti.

Dopravní experti i policie jsou proti zvyšování rychlosti. Podle nich to kvalita dálnic neumožňuje, navíc řidiči prý neumějí ovládat vozy v tak vysokých rychlostech.