Obyvatelé Nového Města zablokovali sjezd z dálnice D11

Nové Město (Hradecko) - Zhruba stovce lidí, kteří bydlí kolem nedostavěné dálnice D11 do Hradce Králové, už dochází trpělivost. Dnes v 17:00 proto v Novém Městě u Chlumce nad Cidlinou zablokovali na půl hodiny neustálým přecházením po přechodu dopravu na sjezdu z dálnice na hlavní silnici z Prahy do Hradce Králové. Protestem chtějí upozornit na to, že stát není schopen dokončit stavbu dálnice D11 až do Hradce Králové, a přes Nové Město se tak stále valí tisíce kamionů denně. Stěžují si i na hluk a otřesy.


„Došla nám trpělivost. Představitelé státu nejsou schopni vyřešit dokončení dálnice. Spor o pozemky pro dálnici je prý zase na začátku,“ uvedl místostarosta Nového Města Vladimír Beer (nez.). Pokud se nic nestane, budou se podle něj blokády opakovat a budou i podstatně delší. S myšlenkou zablokovat silnici přišel radní kraje Miroslav Uchytil (KDU-ČSL): „Tyto nátlakové akce v zoufalé situaci D11 jsou na místě. Obyvatelům Nového Města se nedivím.“

Denně přes obec projede kolem 5000 kamionů. Těžká doprava ničí lidem domy a způsobuje velký hluk a prach. Případnou kolizi kamiony objíždějí po místních silnicích, které také ničí. Podle mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martiny Vápeníkové by situace nákladní dopravy přes město měla být výrazně změněna na konci letošního roku po zprovoznění rychlostní silnice R35, kam bude doprava částečně svedena.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Dálnice byla otevřena už v roce 2006, úsek od Nového Města k Hradci Králové ale slouží jen pro osobní auta. Kamiony musejí sjet do Nového Města na starou silnici první třídy z Prahy do Hradce Králové, protože provizorní sjezd u Hradce Králové a napojení na další silnice pro ně nejsou vhodné. Ve směru do Prahy kamiony na dálnici také najíždějí až v Novém Městě.

Dostavbu dálnice až do Hradce Králové brzdí majetkoprávní spor o pozemky farmářky Ludmily Havránkové. O problémech se získáním pozemků pro dostavbu D11 by podle příslibu nového ministra dopravy Gustáva Slamečky měla v létě jednat vláda Jana Fischera. Topolánkova vláda loni na podzim doporučila směnit jedenáct hektarů stavební půdy Havránkové za 253 hektarů zemědělské půdy v držení státu. Směna, která se měla uskutečnit v režii ministerstva zemědělství, ale dosud nebyla naplněna.

Blokace sjezdu u dálnice D11
Zdroj: ČT24
Vydáno pod