Sněmovna rozhodne o důvěře vládě v neděli 7. června

Praha - Sněmovna bude hlasovat o vyslovení důvěry přechodné vládě v neděli 7. června od 14 hodin. Po setkání s premiérem Janem Fischerem to oznámil předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Zvolené datum odůvodnil Vlček tím, že vláda musí předstoupit před sněmovnu do 30 dnů od jmenování a neděle 7. června je posledním dnem. Prezident Václav Klaus ji jmenoval 8. května. Zároveň nepovažuje Vlček hlasování ještě před volbami za ideální. Obává se, že by se jednání mohlo změnit v předvolební kampaň.

Vlček také uvedl, že tento termín projednal s šéfy parlamentních stran. „Představitelé politických stran tím nejsou nadšeni, ale akceptují tento termín a já si myslím, že nedojde k žádným obstrukcím,“ řekl předseda dolní parlamentní komory. „Ten termín je výborný, to je muj jediný komentář,“ uvedl předseda ODS Mirek Topolánek. Jíří Paroubek je prý v neděli v práci pořád, takže mu to nevadí. A místopředseda komunistů Jiří Dolejš tvrdí, že se nedělní práce poslanců určitě nedá srovnávat třeba s noční prací žen.

Jenomže ne všichni jsou z vidiny neděle strávené ve sněmovně nadšení, termín se nelíbí lidovcům ani zeleným - ti chtějí, aby kabinet před Sněmovnu předstoupil dřív. „To si myslím, že je spíš nějaká ironie a zlý úmysl, než něco normálního. Bylo by dobře, kdyby i poslanci světili neděli,“ uvedl předseda lidovců Jiří Čunek.  

Jiří Čunek:

„Mně se to nelíbí, nechápu důvod takovéhoto spěchu, protože důvod k tomuto spěchu žádný není.“

Fischer novináře pouze informoval, že na základě pověření vlády předal Vlčkovi dopis, kterým žádá o svolání schůze, na které se bude hlasovat o vyslovení důvěry vládě. „Současně znova opakuji, že vláda se shodla na textu programového prohlášení, se kterým jsem připraven na schůzi sněmovny vystoupit, a uvést tak svoji žádost o důvěru,“ řekl novinářům.

Předseda ODS a expremiér Mirek Topolánek dnes nechtěl předjímat, jak budou poslanci jeho strany hlasovat, protože musejí prostudovat programové prohlášení vlády. Novinářům ale řekl, že ODS nemá v tuto chvíli žádný důvod Fischerovu vládu nepodpořit.

Mirek Topolánek:

„Ten termín je výborný, to je můj jediný komentář.“

Také první místopředseda ODS David Vodrážka potvrdil, že strana vydá, či nevydá doporučení svým poslancům pro vyslovení důvěry Fischerově vládě až poté, co obdrží její programové prohlášení. Vodrážka v pořadu ČT24 Interview dále dodal, že termín pro hlasování o vyslovení důvěry přechodné vládě je nestandardní, ale riziko v této souvislosti nevidí. 

Vláda již má své programové prohlášení

Kabinet v pondělí schválil své programové prohlášení, ve kterém zdůrazňuje potřebu úspěšného dokončení českého předsednictví EU a snahu o sestavení rozpočtu na příští rok se schodkem nepřesahujícím 170 miliard korun. Vláda chce také zajistit klidný chod státní administrativy do chvíle, než po předpokládaných říjnových předčasných volbách předá správu země dalšímu kabinetu. Nejzazším termínem, dokdy se musí sněmovna k Fischerově vládě vyjádřit, je 9. červen.