Rozhodnutí o lídrovi lidovců je na delegátech, kraje nedaly jasnou podporu

Praha - O víkendovém sjezdu křesťanských demokratů se o předsednické křeslo utkají minimálně čtyři kandidáti. Krajské konference zatím nominovali současného šéfa strany Jiřího Čunka, Michaelu Šojdrovou, Jana Březinu a Cyrila Svobodu. Nicméně ani po posledních jednáních krajských organizací není jasné, který z kandidátů na lídra strany má v regionech největší podporu, neboť většina krajských organizací zatím nikoho nenavrhla s tím, že se o případných dalších kandidátech rozhodne až na sjezdu.

Dosavadního předsedu lidovců podpořil v tajné volbě pouze jeho domovský Zlínský kraj. Michaela Šojdrová získala podporu delegátů z Ústeckého kraje. Ostatní kraje se většinou na jméně neshodly nebo nechaly svým delegátům volnou ruku, ať se rozhodnou podle projevů kandidátů. Ani další dva kandidáti nejsou bez šancí. Hradecká okresní organizace z Královéhradeckého kraje by ráda v čele strany viděla právě Cyrila Svobodu, Březinu zase doporučili na severu Moravy. Všichni čtyři uchazeči o křeslo předsedy slibují stranu po sporech mezi současným lídrem Jiřím Čunkem a exministrem financí Miroslavem Kalouskem sjednotit.

Lidovečtí kandidáti

Březina: Já chci, aby tato ruská ruleta skončila a abychom se věnovali problémům praktickým.

Svoboda: Vím, že lidová strana potřebuje polít živou vodou, ona není ani v krizi, ani v rozložení, je trochu mdlá.

Čunek: Jsem přesvědčen, že zvláště po sjezdu se KDU-ČSL sjednotí a lidé budou jednoznačně vědět, co KDU-ČSL chce.

Šojdrová: Já si věřím, já se neporovnávám se svými konkurenty na tento post.

Reportáž Alice Schinabekové (zdroj: ČT24)


Křesťanské demokraty trápí v posledních předsjezdových týdnech vnitrostranické spory. Bývalý předseda strany a exministr financí Miroslav Kalousek s největší pravděpodobností pracuje na vzniku nové konzervativně středové strany s pracovním názvem TOP 09, do níž by po sjezdu zřejmě mohli přejít i někteří další členové KDU-ČSL. Představitelé znesvářených stran se vzájemně obviňují z poškozování KDU-ČSL. Kalousek hovoří o sektě kolem Čunka, ten zase „kalouskovce“ nazývá „parazity“.

Ani lidovci na jižní Moravě se neshodli 

Spory na celostátní úrovni se odrazily i v baště lidovců - v Jihomoravském kraji. Okresní organizace Brno-venkov, která má blíže ke Kalouskovi, zřejmě na sjezdu podpoří ve funkci místopředsedy ekonoma Jana Vitulu, zatímco ostatní jihomoravské kraje nynějšího místopředsedu Davida Macka, který má blíže k Čunkovi.

Miroslav Kalousek:

„Na sjezd pojedu a poctivě vykonám mandát, který mi svěřila moje organizace v jižních Čechách.“


Z druhého „lidoveckého kraje“, z Vysočiny, nepřišla žádná jednoznačná podpora pro některého z kandidátů na předsedu, lídr tamní organizace Jan Kasal se ale vymezil proti Čunkovi. Podle něj měl Čunek vyvodit závěry z neúspěšných podzimních senátních a krajských voleb a znovu nekandidovat. Podobně se vyjádřil i nový předseda moravskoslezských lidovců Petr Adamec.

Ve Středočeském kraji se hledala podpora pro Březinu, o tři hlasy ale neprošel. Žádná usnesení zavazující k podpoře některého z kandidátů nepřijala ani olomoucká, karlovarská, plzeňská, pardubická nebo pražská konference.

Podle posledních předvolebních průzkumů se lidová strana ocitá na hranici volitelnosti. Například podle agentury STEM by v červnových eurovolbách mohla KDU-ČSL dosáhnout jen na 5,5 procenta hlasů. Při minulých sněmovních volbách v červnu 2006 získala strana za Kalouskova vedení osm procent hlasů.

Jednání krajských organizací KDU-ČSL
Zdroj: ČT24