Bezpečnosti na přechodech by mělo pomoci světelné značení

Praha – Růst počtu úmrtí na přechodech pro chodce může zastavit instalace nového světelného značení. Právě o jeho instalaci a také o rekonstukci řady nebezpečných přechodů uvažuje Svaz měst a obcí, k této akci chtějí obce využít evropských peněz. Podle předsedy svazu Oldřicha Vlasáka stojí oprava přechodu, která by zvýšila bezpečnost na něm alespoň sto tisíc korun, jeho osvětlení ještě více. Přitom nový způsob nasvícení přechodu pomocí světel zabudovaných přímo ve vozovce může podle ředitele odboru vnějších vztahů a komunikace Ústředního automotoklubu Pavla Kuchálika do značné míry nahradit semafor.

Za první čtyři měsíce letošního roku zahynulo podle Kuchálika na českých přechodech osm lidí a téměř tři sta dalších utrpělo zranění. Předloni za stejnou dobu zemřeli na přechodech tři lidé, poté číslo opět začalo růst. Jedním z důvodů relativní nebezpečnosti tuzemských přechodů je i jejich špatné označení, kdy se značka upozorňující na přechod ztrácí v záplavě dalších.

Podle Ústředního automotoklubu je proto vhodné upozornit na přechod jinak než značkou – pomocí světla, jehož barva se navíc dokáže měnit. „Standardně je přechod označen bílým světlem, aby si řidič uvědomil, že tam je přechod, ale v případě, že se blíží chodec a vstoupí do určité zóny, rozsvítí se varovné červené světlo,“ popsal fungování přechodových světel Pavel Kuchálik.

Rozhovor s Oldřichem Vlasákem a Pavlem Kuchálikem (zdroj: ČT24)

Pro instalaci podobných světel a další úpravy přechodů bude potřeba přesměrovat peníze přicházející do Česka z evropských fondů, upozornil Oldřich Vlasák. Při úpravách přechodů je ovšem zároveň vhodné hlídat plynulost dopravy a nesnižovat počet parkovacích míst. 

Světlo, které po zabudování do vozovky upozorňuje řidiče na přechod pro chodce.
Zdroj: ČT24