Vandalové loni způsobili Českým drahám škody za 30 milionů korun

Praha – Vandalské útoky na vozidla Českých drah způsobily loni největšímu českému železničnímu dopravci škodu za 30 milionů korun. Celkem se tato suma oproti roku 2007 poněkud snížila, zvýšil se ale počet sprejerských útoků, za odstraňování jejich následků vydaly loni ČD 18,5 milionu korun. Velké škody způsobili také zloději barevných kovů, dopravní společnost musela rovněž opravovat rozřezané sedačky nebo poškrábaná skla. České dráhy o tom informovaly tiskovou zprávou.

Za rok 2008 bylo posprejováno 3 600 drážních vozidel, oproti předloňsku jejich počet vzrostl o 900. „Odstranění sprejerských výtvorů z jednoho poškozeného vagonu stojí desetitisíce korun. Pokud se ho nepodaří smýt, musí se vagon znovu přestříkat a náklady se zvyšují na statisíce,“ uvedl Rostislav Novák.

Velká část vandalských útoků na vlaky probíhá v době, kdy jsou vozidla odstavena. Stále častěji dochází k takovýmto akcím na menších nádražích, kde jsou odstavené soupravy mnohem hůře chráněny než na velkých odstavných nádražích.

Možná vážnější potíže než sprejeři působí Českým drahám zloději barevných kovů. Ti rádi kradou topné spojky z barevných kovů, bez kterých nemohou osobní vozy jezdit. Náklady tak podle zástupců ČD mnohonásobně převyšují vzniklé škody. 

„Depa a odstavná kolejiště postupně oplocujeme, opatřujeme kamerovými systémy a zároveň angažujeme bezpečnostní agentury. Například pražské Odstavné nádraží Jih, kde je nejvíce souprav, je oplocené a hlídané,“ uvedl ředitel odboru kolejových vozidel Českých drah Rostislav Novák.

Vandalové si železniční „oběti“ svých činů nevybírají podle úrovně komfortu, podle ČD bývají posprejovány či jinak poškozeny jak soupravy pro regionální osobní vlaky, tak i rychlíkové vagony.

Podobně jako dráhy trápí vandalové i pražský dopravní podnik, který registruje škody 20 až 30 milionů korun ročně. Proto podnik mimo jiná opatření používá v metru speciální nátěry, ze kterých se nápisy odstraňují snadněji.