Výtluky na některých silnicích v Pardubickém kraji zmizí dřív

Pardubice – Silničáři zřejmě stihnou opravit největší výtluky na silnicích III. tříd v Pardubickém kraji o měsíc dříve, než se předpokládalo. Podle původního plánu museli řidiči počítat s omezeními na "okreskách" až do konce července, nyní se zdá, že největší díry budou zaceleny. Zároveň by ale chtěla regionální Správa a údržba silnic podstatně více peněz, než dostala. Stejně jako loni se museli silničáři vystačit se 75 miliony korun, nyní žádají o dalších 22 milionů, jelikož byla letošní zima delší než loňská.

„Jednáme s krajem o posílení rozpočtu. Do měsíce by se mělo rozhodnout,“ řekl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec. Po celý rok podle něj mohou řidiči očekávat drobnější práce na silnicích III. třídy, které budou mít spíše preventivní charakter.

Pardubičtí silničáři mají na starosti přes 3 100 kilometrů vedlejších komunikací, v regionu vede dalších více než 450 kilometrů státních silnic, o které organizace také pečuje. Stáří převážné části krajských cest přesahuje 20 i 30 let. Na hlavních tazích již například skončily opravy silnice mezi Chrudimí a Městcem. Stály 60 milionů korun, peníze šly ze státní pokladny.