Do Česka dorazily bouřky, hrozí extrémní stupeň nebezpečí

Praha - Do Česka dorazily silné bouřky. Nyní řádí ve Středočeském kraji, na Plzeňsku, Ústecku a na jihu Čech. Odtud postupují dál na Vysočinu a v noci se přesunou na Moravu a do Slezska, zde už by však neměly být tak prudké. Podle Českého hydrometeorologického ústavu navíc některým regionům hrozí extrémní stupeň nebezpečí. Nebezpečné doprovodné jevy zasáhnou zejména Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj. Meteorologové varují, že přívalové deště by krátkodobě mohly zvednout hladiny menších řek.

„První bouřky, které se vyskytly ještě v teplém vzduchu před studenou frontou, postupují dál k severu až severovýchodu. Z Německa k nám ale od jihozápadu příchází studená fronta. Souvislá oblast bouřek začíná zasahovat nad Šumavu a bude postupovat dál k severovýchodu,“ řekl ČT Stanislav Racko z Českého hydrometerologického ústavu. V Německu způsobily bouřky zranění tří lidí. V Dolním Sasku špatné počasí přinutilo úřady k uzavření mnoha škol.

Bouřky s různou intenzitou se podle Racka během nejbližších hodin vyskytnou na celém území Čech. Během druhé poloviny noci se přesunou i na Moravu a do Slezska, kde už ale budou mít slabší intenzitu. Intenzivní bouřky s přívalovými srážkami, kroupami a lokálně i se silnými nárazy větru se po 17:00 vyskytovaly v Jihočeském, Plzeňském a Ústeckém kraji. Podle radarových měření napršelo v Prachaticích 90 milimetrů srážek.

Telefonát Stanislava Racka (zdroj: ČT24)

Vydatné srážky zaměstnávají hasiče na Plzeňsku, čerpají vodu

V průběhu večera evidují hasiči v Plzeňském kraji několik desítek výjezdů. Zaměstnává je především čerpání vody ze dvorů a sklepů domů v okolí Plzně, likvidovali také spadlé stromy na Šumavě poblíž Železné Rudy. „Těch hlášení je tak kolem tří desítek, začaly chodit hlavně po 20:30,“ prohlásil řídící důstojník krajských hasičů.

V úseku Kaznějov-Třemošná na Plzeňsku stojí železniční doprava. Trať je zavalena naplaveninami. Vlaky mezi Plzní a Žatcem nahradily autobusy, uvedla mluvčí Českých drah.

Podle aktuálních informací Českého hydrometeorologického ústavu spadlo v Plzni v posledních zhruba čtyřech hodinách 63 milimetrů srážek, z toho téměř polovina během jediné hodiny. Na ulicích Plzně jsou místy vidět deštěm polámané větve stromů, na některých místech prudký déšť a vítr povalily popelnice. Větší srážky byly podle údajů meteorologů také ve Stankově, kde v posledních hodinách spadlo 49 milimetrů vody, a v Klatovech, kde od večera spadlo 30 milimetrů srážek.

Hasiči na Lounsku evakuovali lidi z minimálně šest domů

Na Lounsku, v obci Bítozeves - Vidovle, museli dokonce dobrovolní hasiči kvůli bouřce před devátou hodinou večerní evakuovat několik osob nejméně z šesti budov. Mluvčí hasičů v Ústeckém kraji Lukáš Marvan uvedl, že do nich při silné bouřce vnikla voda.

Hasiči mají v Bítozevsi hlášené vniknutí vody i na chodbu místního domova důchodců. V obci Lipno - Drahomyšl na Lounsku zatopila voda dvůr a vnikla do jednoho bytu.

Nejvyšší denní teploty budou ve středu mezi 15 a 19°C

Zataženo až oblačno bude i ve středu, během odpoledne a večera mají srážky postupně od západu ustávat. Oproti dnešku se ale ochladí o více než deset stupňů. Nejvyšší denní teploty mají být ve středu jen mezi 15 a 19 stupni Celsia. Stejně by mělo být ve čtvrtek a v pátek se má ochladit ještě více, denní maxima podle předpovědi nepřesáhnou 13 stupňů Celsia. Teploty kolem 15 stupňů Celsia potrvají i o víkendu, teprve s příchodem příštího týdne by se mělo oteplit.