Kontrolní výbor chce kárné řízení s šéfem NKÚ kvůli špatnému hospodaření

Praha - Sněmovní kontrolní výbor chce vyvolat kárné řízení s prezidentem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Františkem Dohnalem. Důvodem jsou chyby a porušení zákona při hospodaření úřadu. Ve zprávě kontrolního výboru se mimo jiné hovoří o tom, že NKÚ platí Dohnalovi komerční nájem v Praze a tři služební auta. Dohnal to odmítá a zprávu odsoudil, považuje ji za politickou a tendenční. Na slyšení u poslaneckého výboru prohlásil, že sám už zadal požadavky na forenzní audit NKÚ.

„Zprávu skupiny poslanců a její závěry zásadně odmítám, považuji ji za politické prohlášení,“ uvedl Dohnal. Zpráva podle něho obsahuje nepravdy, nepodložené a neúplné údaje. Kárná komora NKÚ by případně mohla podat Poslanecké sněmovně návrh na Dohnalovo odvolání. „Pochybení pana prezidenta NKÚ jsou taková, že bylo potřeba k takovému kroku přistoupit,“ řekl předseda sněmovního kontrolního úřadu Vladimír Koníček (KSČM).

O Dohnalově osudu ale rozhoduje prezident. Dohnal je přitom ze zákona v čele Kárné komory, zákon ale uvádí, že pokud obvinění směřuje proti němu, zastoupí ho viceprezident. Tím je bývalý poslanec ČSSD Miloslav Kala.

František Dohnal:

„Když jsem si přečetl tu zprávu, byl jsem úplně zděšen… Já musím znovu trvat na tom, že jsem zákon neporušil, a to je všechno, co se k tomu dá říct.“

NKÚ, jehož posláním je dohlížet na hospodaření se státními penězi, čelí podezření z nešetrného využívání svého rozpočtu. Kromě Dohnalových požitků zjistili poslanci i jiná pochybení. Například prý úřad stěhuje svá územní pracoviště a přemisťuje je do pronajímaných kanceláří, což nepřináší úspory. Mladá fronta Dnes přinesla v úterý informaci, že úřad platí drahý byt i viceprezidentu Kalovi, přestože je k dispozici volné úřední bydlení v Praze-Kunraticích, nebo že úřad nakupoval obrazy nebo sochy v řádech milionech korun. Podle zprávy prý také úřad opakovaně upravoval rozsah zakázky tak, aby její hodnota klesla pod dva miliony korun. Tím měl porušit zákon o veřejných zakázkách. Dohnal ale tvrdí, že podle zákona musel vycházet z ceny bez daně z přidané hodnoty a zákon neporušil.

Výbor také chce, aby se celou záležitostí zabývala sněmovna na nejbližší schůzi a aby pověřila některý ze svých orgánů kontrolou hospodaření NKÚ. Místopředseda úřadu Libor Ježek zdůraznil, že pouze sněmovna je oprávněna kontrolovat hospodaření úřadu. Jak ale řekl již dříve, samotný audit může uskutečnit i soukromá firma. Nutné je podle něj, aby to byl subjekt nepodléhající kontrole NKÚ.

Šéf TI: Celá kauza je tragikomická

Ředitel Transparency International (TI) David Ondráčka si myslí, že na zadání auditu je už trochu pozdě. Audit by měla podle něj zadávat Poslanecká sněmovna, nikoliv úřad. Otázkou zůstává, kdo má kontrolovat kontrolory - Ondráčka by to nechal na poslancích a žádnou další instituci by nezřizoval. „Jsem rád, že se tím výbor začal zabývat,“ řekl ve Studiu ČT24. Podle Ondráčky v Česku obecně nejsou dobře nastaveny kontrolní mechanismy, kontroluje se až ex-post, takže pochybení se mohou neustále opakovat. Kauza s Dohnalovým bytem a vozy podle něj jen shazuje význam NKÚ. Proto je třeba vyvodit důsledky.  

David Ondráčka, Transparency International:


„Celá ta kauza je tragikomická. Pan Dohnal to přehnal, hýřil za peníze daňových poplatníků a myslel si, že se to nebude nikdy řešit… NKÚ samo velmi bojuje o to, aby ho někdo bral vážně. Takovéto kauzy to jen zhoršují a snižují,“ řekl ve Studiu ČT24 Ondráčka. 

Vydáno pod