V Praze se zdvojnásobil počet zraněných motorkářů

Praha - Od počátku letošního roku do 20. května se v Praze zranilo 45 motorkářů, podle statistik pražských záchranářů se tak počet zranění majitelů motorek oproti stejnému období loňského roku více než zdvojnásobil. V loňském roce ošetřili záchranáři 22 motorkářů. Lékaři se nejčastěji setkávají s úrazy hlavy a páteře. Podobná situace je i u cyklistů, kdy u nich letos evidovali záchranáři 46 úrazů, loni napočítali 27 zranění.

„Hezké počasí vylákalo na silnice motocyklisty a cyklisty, a s tím se bohužel pojí i zvýšený počet úrazů těchto účastníků silničního provozu,“ řekl náměstek pražského primátora Rudolf Blažek, do jehož kompetence spadá bezpečnost v hlavním městě.

Příčiny úrazů motorkářů podle Blažka bývají podobné. „Silné stroje v rukou mladých nezkušených řidičů, překračování rychlosti, často i alkohol. U cyklistů pak to, že nepoužívají ochranné přilby a chrániče, jsou neukáznění a nepozorní,“ vysvětlil.

Záchranáři nejvíce ošetřují motorkáře ve věku od 20 do 40 let. „Z pětačtyřiceti letošních zraněných motorkářů jsme měli tři případy, kde šlo o bezprostřední ohrožení života, a ve dvou případech o částečnou amputaci dolní končetiny,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy Zdeněk Schwarz. Lékaři ošetřují zranění od zhmožděnin až po komplikované zlomeniny. U cyklistů všech věkových kategorií také bývá nejčastěji postižena hlava, páteř a končetiny.