Zátarasy u Federálního shromáždění brzy zmizí

Praha – Poslední dny zbývají, než zmizí zátarasy, které přes sedm let omezovaly provoz na pražské Severojižní magistrále u budovy někdejšího Federálního shromáždění, kde donedávna sídlila policií střežená redakce Rádia Svobodná Evropa. Policisté vyklidí své stanoviště před budovou 1. června, kdy správu objektu převezme Národní muzeum. Zátarasy, které brání provozu v jednom jízdním pruhu na magistrále a ve dvou pruzích ve Vinohradské ulici, budou odstraněny odpoledne téhož dne, několik dní potom ale ještě budou platit dopravní omezení – najaté firmy musí vyčistit kanály, opravit silnice a chodníky, dodělat dopravní značení. Dojde i na úpravu zeleně. Auta se tak do zapovězených pruhů vrátí až 11. června.

Omezení u tehdejšího sídla Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda byla zavedena po teroristických útocích ve Spojených státech v roce 2001. Redakce se sice již přestěhovala do nového sídla na Hagiboru, v budově někdejšího Federálního shromáždění ale zůstalo množství techniky, která se postupně přesouvá. „Máme tam ještě studia a satelitní zařízení. Dokud všechno neodvezeme, musí být budova střežena,“ přiblížil technický ředitel Rádia Svobodná Evropa Luke Springer.

Budova z 60.–70. let minulého století, jejíž hrany vyplňují prostor mezi Národním muzeem a Státní operou, zhruba o sto let staršími, má nadále sloužit jako muzejní depozitář. V září má před ní být otevřeno nové parkoviště pro návštěvníky Národního muzea.

Odraz Národního muzea na jeho budoucím depozitáři
Zdroj: ČT24