Seznam se bezpečně! Film pro školáky varuje před zvrhlíky na síti

Praha - V červnu doputuje na všechny základní školy film, který radí, jak se vyhnout zvrhlíkům na internetu. Děti i učitelé uvidí v rozostřených záběrech třeba to, jak čtyřicetiletý muž onanuje před webovou kamerou v domnění, že na druhém konci sítě jej na internetové seznamce sleduje malé děvče. Film má záměrně šokovat a upozornit rodiče, že největší nebezpečí na jejich dítě čeká třeba v pokojíčku u počítače. Příběhy, které jsou ve filmu prezentovány, jsou navíc skutečné.

Film, nad kterým převzalo záštitu ministerstvo školství, ukazuje třeba i příběh znásilněné mladé ženy, která se s násilníkem seznámila přes internet a nechovala se opatrně. „Je to taková první hmatatelná pomůcka, která bude pro učitele určitě vynikajícím prostředkem, jak začít s dětmi debatu na toto téma,“ uvedl pro ČT náměstek ministryně školství Jiří Kitzberger.

Václav Písecký z krajského policejního ředitelství:

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Film Seznam se bezpečně ukáže dětem, jaké reálné hrozby na ně ve virtuálním světě číhají, zároveň jim dá také rady, jak nebezpečí předcházet. Připomene jim, že nesmí nikde uvádět své jméno, telefonní číslo a adresu, ale třeba i to, kam chodí do školy nebo na kroužky. Seznámit by se s ním měli i rodiče, kromě škol si jej mohou stáhnout na stránkách www.seznamsebezpecne.cz

  • Václav Písecký autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/893/89250.jpg
  • Děti a internet autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/893/89252.jpg
Vydáno pod