Ve Vyškově chtějí postavit nové autobusové nádraží

Vyškov – Ve Vyškově se možná přemístí autobusové nádraží blíže k tomu vlakovému. V současnosti dělí obě stanice asi 200 metrů a podle vedení radnice je to příliš daleko na rychlé a pohodlné přestupování mezi vlaky a autobusy v rámci integrovaného dopravního systému. Vyškovsko je již déle než tři roky součástí Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje, jehož systém je založen na svážení lidí autobusy do přestupních uzlů, kde mohou přestoupit na vlaky sjíždějící se do větších center, zejména pak do Brna. Podle starosty Petra Hájka si radnice na stavbu nového terminálu nechá zpracovat studii.

Přestupní terminály se obvykle budují již před vstupem města či obce do integrovaného dopravního systému, ve Vyškově tomu tak ale nebylo. „Poukazovali jsme na to, že v docházkové vzdálenosti je autobusové nádraží,“ řekl Hájek. Nyní se ale chce radnice přizpůsobit námitkám odborníků, kteří míní, že cestující by měli mít možnost přestoupit mezi autobusem a vlakem pohodlně a za několik desítek vteřin.

Vyškovští nyní čekají na upřesňující informace z kraje, kolik by před železničním nádražím mělo být pro autobusy míst, případně kolik prostoru nechat na parkování osobních vozů. Údaje pak radnice předá architektům, kteří podobu terminálu navrhnou. Prostor před nádražím není velký, radnice tam však podle starosty má pozemky.