Kalousek se na webu rozloučil se spolustraníky

Praha - Exministr financí a bývalý šéf KDU-ČSL Miroslav Kalousek se definitivně rozhodl odejít od lidovců. Vyplývá to z jeho reakce na předsjezdovou debatu na webu www.kdu.cz. Bývalý ministr financí nicméně svou účast na víkendovém sjezdu lidovců rozhodně nevzdává. Očekává se, že avizovaný Kalouskův odchod výrazně ovlivní atmosféru sjezdu, který ve Vsetíně začne v sobotu ráno. Lidovci na něm budou vybírat nového předsedu.

„Sestry a bratři, dnes naposledy se na Vás obracím tímto oslovením. Již více než rok čítávám na těchto stránkách naléhavé apely, abych ze strany odešel. Jedním z důvodů, proč jsem se rozhodl Vám vyhovět, jsou výrazy, kterými tyto apely zhusta doprovázíte,“ uvedl.

Sleduju ty stránky a chtěl jsem sdělit, aby se nebáli a že jim vyhovím. Kdy odejdu a jak odejdu, je na mně," konstatoval s tím, že rozhodně nevzdává svou účast na sjezdu. Kalousek uvedl, že má povinnost zastupovat jihočeskou organizaci a nebylo by fér, kdyby na sjezd nepřijel.

Kalousek citoval vulgarismy z debaty Čunkových příznivců 

Krátkou zprávu zveřejnil Kalousek na stranickém webu dnes v 14:30. „Nakopeme Kalouska do zadku“, .. „Kripl“, .. „Ksindl“, .. „Pryč s prašivým Kalouskem!“ citoval některé z diskutujících. „Respektuji, že tyto výrazy a přívlastky jsou vlastní tomu 'opravdovému křesťanskému proudu' v naší straně. Prosím však o pochopení, že já mám o úrovni politické diskuse jiné představy a že i Váš styl je důvod, proč s Vámi již diskusi vést nechci,“ uvedl. Kalousek reagoval na debatu sympatizantů dosavadního šéfa Jiřího Čunka.

Exministr financí podle kusých zpráv už pracuje na podobě nové středopravicové konzervativní strany. Minulý týden média zaznamenala, že se má jmenovat TOP 09 a má spolupracovat s hnutím Starostové a nezávislí. Kalousek nicméně v neděli řekl, že nechce na sjezdu „mávat legitimací“, zda nová strana skutečně vznikne, oznámí až po evropských volbách.