Policie obvinila kvůli pádu stromu ve Zlíně tři zaměstnance magistrátu

Zlín - Policie obvinila tři pracovníky zlínského magistrátu kvůli lednové tragédii, kdy v centru města spadl 20metrový strom na trolejbusovou zastávku a usmrtil dva chlapce. Muži prý vzhledem ke svému vzdělání, znalostem a funkci mohli tragédii zabránit - za obecné ohrožení jim hrozí tři až deset let vězení.

Kriminalisté obvinění opírají o znalecký posudek, na kterém kromě soudního znalce pracovalo ještě dalších deset konzultantů, zabývajících se například studiem chorob rostlin, vlastnostmi půdy, dřevinami, klimatickými podmínkami či zkoumáním vnějších vlivů na organismy. Podle znalců byl strom v havarijním stavu více než deset let, a to kvůli dlouhodobě chybnému postupu při jeho ošetřování i kvůli stavebním pracem v nejbližším okolí. V rozsudku se také tvrdí, že pracovníci magistrátu strom špatně kontrolovali a jeho zřícení hrozilo už dvacet let.

"Zarážející je, že podle znalce má tyto zásadní sekundární znaky ukazující
na špatný stav stromu rozpoznat každý absolvent střední odborné školy se
zaměřením na lesní hospodářství, případně zahradnictví," dodal komisař Milan Janoštiak, který má případ na starosti.

Rozhovor s redaktorem ČT Lubošem Dostálem (zdroj: ČT24)

Zlínská primátorka Irena Ondrová k tomu uvedla, že město bude ctít
presumpci neviny. "Naprosto, bez jakýchkoliv komentářů a připomínek
respektujeme výsledky šetření policie. Budeme očekávat, jak dopadne další
fáze šetření a případně soudní líčení. Do doby skončení celého procesu, to
znamená do doby například vynesení rozsudku, ctíme presumpci neviny ke všem třem šetřeným zaměstnancům radnice. Budeme s nimi zacházet, jako by byli nevinní, i v pracovním poměru na radnici," uvedla. 

Podle znalce byl pajasan žláznatý starý asi 80 let, přitom hranice jeho
fyzického věku je 50, maximálně 60 let. Stav stromu údajně nemohlo zlepšit
ani žádné ošetření. Ublížila mu jak „stresující lokalita“, tak i zemní práce, které se uskutečnily v jeho těsné blízkosti například při rekonstrukci starých rozvodů nízkého napětí či vodovodu. Magistrát přitom s provedením výkopových prací souhlasil. Zřícený strom měl pouze jeden živý kořen, zbývající uhnily.

Podle jiného posudku prý město nic nezanedbalo

Jiné znalecké posudky si ale nechala vypracovat i zlínská radnice a z nich vyplývá, že město nic nezanedbalo. Znalci například uvedli, že se vzrostlý pajasan žláznatý jevil jako vitální a že při běžném pozorování nemusely být vizuální znaky stromu, které by signalizovaly nestabilitu, viditelné.    

Mohutný strom se zřítil 22. ledna krátce po poledni v centru Zlína v místech, kde několik lidí čekalo na trolejbus či procházelo kolem frekventované zastávky městské hromadné dopravy u tržiště. Dva dvanáctiletí chlapci utrpěli vážná zranění, kterým později v nemocnici podlehli. Různě vážná poranění utrpěli také další čtyři lidé.