Vakcíny proti černému kašli už se rozváží po Česku

Praha - Chybějící vakcína proti černému kašli už se podle hlavního hygienika začíná rozvážet po Česku. Očkování chybělo pro desetileté děti, jejich přeočkování totiž letos nově zavedla vyhláška, klasické očkování malých dětí ohroženo nebylo. Dodávky se podle Michaela Víta zpozdily, protože na ně muselo ministerstvo najít v rezervách asi 50 milionů. "Distributor ji nyní rozváží na krajské hygienické stanice, měla by tam být do konce příštího týdne," dodal hygienik.

Dětská lékařka Hana Cabrnochová uvedla, že sama sice ještě vakcínu v ordinaci nemá, ale dostala z ministerstva informaci o zahájení rozvozu očkovací látky. „Spíš byli nervózní lékaři, narušuje to systém zvaní,“ řekla Cabrnochová, podle níž pediatři při déletrvajícím kašli pomýšlejí na tuto diagnózu, neboť vědí, že stoupají počty dětí trpících dávivým kašlem.

Za loňský rok bylo hlášeno asi 770 případů, letos zhruba 400 jen v prvních třech měsících. Je vidět, že za celý rok to množství případů bude ještě vyšší než v loňském roce, řekla Cabrnochová. Přestože výskyt stoupá, každý lékař se nemusí s onemocněním setkat příliš často, dodala.

Černý kašel je nebezpečný hlavně pro malé děti

Černý kašel nejvíce postihuje děti od deseti do 14 let. „Z forenzního hlediska, kdyby - nedej bože - dítě této věkové kategorie onemocnělo a mělo nárok na očkování, tak to může být problém,“ řekla Cabrnochová, podle níž právní rozklad uvádí, že zodpovědnost by byla v podobném případě jednoznačně na státu.    

Případy v této věkové kategorii nejsou závažné, ale představují riziko pro malé děti. Závažnou komplikaci může černý kašel znamenat též pro starší pacienty, zejména pokud mají ještě nějaké chronické onemocnění. Pro běžnou populaci není černý kašel ohrožující, ale musí se léčit antibiotiky.

Vydáno pod