Bratislava znovu vyhlásila soutěž na dodávku autobusů

Bratislava – Dopravní podnik Bratislava podruhé vyhlásil soutěž na dodávku 40 nízkopodlažních autobusů, za které chce vydat 19,92 milionu eur. Jedná se o první ze tří tendrů, které by měly provozovateli MHD ve slovenské metropoli přinést stovku nových vozidel. Zájemci o účast ve vypsané soutěži si mohou vyzvednout soutěžní podklady a další dokumenty do 12. července letošního roku. Nabídky by měli předložit do 30. července, obálky s nabídkami se mají otevírat 31. července. Tendr již byl jednou vypsán, ale dopravní podnik ho zrušil po výzvě Úřadu pro veřejné zakázky.

Dopravní podnik Bratislava hodlá podle zveřejněných podmínek upřednostnit co nejnižší nabídnutou cenu. Z oznámení ve věstníku Evropské unie také vyplývá, že se má jednat o kloubové autobusy s kapacitou pro 185 cestujících a pohonem na naftu.

Předseda představenstva DPB Branislav Zahradník uvedl, že představenstvo tento týden schválilo i další dva tendry na nákup nových autobusů. Podrobnosti o nich dopravní podnik zatím tají, aby se prý vyhnul narušení soutěže.

Přepravce původně plánoval, že nakoupí 240 autobusů za 2,5 miliardy slovenských korun (asi 2,23 miliardy Kč). Soutěž, ve které uspěla společnost Auto Impex zastupující českého výrobce Iveco Czech Republic, ale později zrušil. V únoru jej k tomu vyzval Úřad pro veřejné zakázky. Důvodem údajně bylo, že dopravní podnik porušil zákon o veřejných zakázkách, což mohlo mít zásadní vliv na výsledek tendru. Kritérii v soutěži byly kromě ceny také provozní náklady během plánované osmileté životnosti vozidla a součet závazných cen vybraných náhradních dílů.