Elitní jednotka SOG možná skončí už na konci června

Praha - Útvar speciálních operací Vojenské policie (SOG) zřejmě skončí už k poslednímu červnu. Vojákům to údajně oznámil náčelník Vojenské policie Vladimír Ložek. Jednotka na sebe upozornila na přelomu loňska a letoška spory, které uvnitř ní propukly a jež pronikly i na veřejnost. Informaci přinesl server Lidovky.cz.

„Nejdříve nám (Ložek) řekl, že k 1. červenci končí útvar, a potom, že k 1. říjnu má být hotová reorganizace vojenské policie,“ uvedl nejmenovaný příslušník útvaru, který se schůzky se šéfem Vojenské policie zúčastnil.

Jednotka SOG se počátkem roku ocitla v centru pozornosti ministerské inspekce poté, co na sebe tehdejší ministryni obrany Vlastě Parkanové vzájemně v dopisech žalovaly dvě skupiny vojáků. Do médií se později dostaly informace o některých problémech části jednotky za jejího loňského nasazení v Afghánistánu. V souvislosti se SOG rezignoval velitel Vojenské policie Oldřich Kubát a na jeho místo nastoupil Ložek, který do té doby stál právě v čele ministerské inspekce.

Jednotka měla v poslední době omezený výcvik. Příslušníci skupiny před časem uvedli, že články v tisku pokládají za možnou kampaň mající za cíl zdiskreditovat důvody pro další existenci jejich jednotky: „Určité tlaky, výpady a nevraživost vůči SOG v průběhu posledních 12 měsíců ze strany velitele Vojenského zpravodajství jsou v kruzích Armády České republiky veřejným tajemstvím.“