V Čeladné vznikne nová nádražní budova

Čeladná (Frýdecko-Místecko) – Nová staniční budova vznikne na železniční zastávce v beskydské Čeladné. Plánovaná budova s čekárnou, toaletami, pokladnou a zázemím pro personál by měla nahradit dosavadní stavbu z konce 19. století. Řekl to starosta Čeladné Pavol Lukša. Investorem akce, která si vyžádá investici přesahující 12 milionů korun, je státní podnik Správa železniční dopravní cesty. Čeladná leží u významné beskydské trati, která spojuje Ostravu, Frýdek-Místek, Valašské Meziříčí a Český Těšín. Na ní bylo podobně opraveno již několik dalších nádraží.

„Půjde o zásadní změnu. Především z důvodu zajištění bezbariérového přístupu pro cestující s tělesným postižením a s ohledem na umístění zastávky v podhorském prostředí se investor rozhodl pro zbourání dosluhující budovy a její nahrazení stavbou zcela novou,“ řekl Lukša. Dodal, že nová budova bude vycházet především z charakteru současného objektu a okolního podhorského prostředí.

Dispozice budovy na užitné ploše 163 metrů čtverečních zahrnuje kromě čekárny a zázemí sklad a úschovnu jízdních kol. Stavba by měla být zahájena ještě letos a ukončena v příštím roce. Během stavby bude na konci nástupiště vybudována provizorní zastávka.

Úplné nahrazení staré nádražní budovy novou není v Česku příliš obvyklé. Vedle finančního hlediska často znemožňuje bourání staničních objektů jejich stáří a význam. Mnoho nádraží bylo prohlášeno za kulturní památky. Úspěchem byla nedávno završena snaha o zachování staré nádražní budovy v Ústí nad Orlicí. Budova na zastávce v Čeladné byla pro cestující otevřena v roce 1887.