Na silnicích zemřelo v květnu 61 lidí, o 21 méně než před rokem

Praha – Bilance mrtvých na českých silnicích a také při železničních dopravních nehodách se v květnu zastavila na čísle 61. Oproti loňsku se počet úmrtí snížil o 21 lidí. Zároveň se jedná o stejný počet mrtvých jako letos v dubnu. Přes tyto relativně pozitivní zprávy zažily české silnice v květnu černý víkend 16. a 17. května, kdy zemřelo 16 lidí. Za celý týden od 11. do 17. května potom zahynulo dokonce 24 lidí, čímž se stal nejhorším týdnem za posledních dvanáct měsíců.

Při velkém počtu nehod zemřeli motorkáři. Například o víkendu 23. a 24. května byli čtyři řidiči motocyklů jedinými mrtvými na českých silnicích. Také o tragickém víkendu 16. a 17. května výrazně převyšoval počet mrtvých motorkářů jejich celkový podíl na dopravě v Česku.

Oproti loňskému roku se také snížil počet dopravních kolizí. Zatímco loni v květnu vyjížděli policisté ke 13 460 haváriím, letos jich bylo 6 035. Stejně výrazný pokles zaznamenává policie od začátku roku. Vysvětluje to především tím, že se zvýšila hranice škody povinné pro hlášení - od ledna činí 100 tisíc korun. Ne všichni motoristé tudíž policii k nehodám volají a ohlašují je.