Odborníci vypracují koncepci justice přátelské k dětem

Praha - Nově vzniklá pracovní skupina složená ze zástupců soudcovské unie, advokátů, státních zástupců, zástupců některých ministerstev i neziskových organizací do konce letošního roku vypracuje koncepci justice přátelské k dětem. Informovala o tom předsedkyně vládního výboru pro práva dítěte Eva Vaníčková. Členové komise podle Vaníčkové pojmenují problémy, s nimiž se děti při kontaktu s českou justicí musí potýkat. Poté navrhnou způsoby, jak zlepšit vztah justice k dětem.

Jednou z možností je snažit se k nim hovořit srozumitelněji než obvyklým „úředním“ jazykem. „Všichni, pokud jsme někdy stanuli před soudem, máme někdy potíže porozumět tomu, co se od nás chce,“ prohlásila Vaníčková. Děti jsou podle ní přitom před soudem obvykle v ještě svízelnější situaci.

1. červen - MDD

Dnešní zasedání vládního výboru pro práva dítěte se uskutečnilo při příležitosti Mezinárodního dne dětí. Tento svátek se slaví od roku 1950; na 1. červen připadá od roku 1952.

Za hlavní nedostatek české justice ve vztahu k dětem Vaníčková označila chybějící právo dětí svobodně vyjádřit názor na soudem projednávané otázky, které se jich osobně bezprostředně týkají. Dětští pachatelé činů projednávaných soudem by zase podle odborníků měli mít právo na doprovod blízkým člověkem. Výslech dětských obětí by se měl podle Vaníčkové uskutečnit „v přátelském prostředí“ a jeho záznam by měl být soudem uznán jako důkazní materiál, aby vystresované dítě nemuselo o svých traumatech znovu hovořit přímo v soudní síni.

Ministerstvo spravedlnosti ještě před prázdninami podle Vaníčkové připraví novou úpravu, jež má zabezpečit zefektivnění práce opatrovnických soudů. Jejich agendu podle ní totiž z 90 procent tvoří změny výživného. „Jenom deset procent (času) jim potom zbývá na řešení skutečně velice náročných kauz týkajících se dětí,“ dodala Vaníčková.