O mezinárodní dětskou cenu míru se bude ucházet Češka

Praha - Již pět let uděluje každoročně Nobelova komise mezinárodní dětskou cenu míru. Letos poprvé v historii udílení se o ocenění bude ucházet také adept z České republiky. Výbor pro práva dítěte totiž navrhl patnáctiletou Michaelu Červeňákovou, která si svou nominaci vysloužila péčí, kterou věnovala dvěma mladším sestrám poté, co společně musely odejít od své matky do pěstounské péče. Za stěžejní kritéria výběru platila především aktivní snaha bránit a obhajovat práva dětí. Finále soutěže se uskuteční v prosinci v Haagu.

„Říkala jsem jim, že to všechno spolu zvládneme, že to brzy skončí, začaly jsme si třeba hrát a povídat si, jak se těší na mámu,“ popisuje svůj přístup k sestrám v těžké chvíli Michaela Červeňáková. Sama v současnosti již žije opět s matkou. Adeptka na Dětskou cenu míru rovněž již ve svých 15 letech pomáhá v nízkoprahovém klubu ohroženým dětem.

„Její inteligenci a zkušenosti dodává punc, že to, co pojmenovává, je dnes součástí národního akčního plánu vlády ke změně péče o ohrožené děti,“ uvedla pro Českou televizi (ČT) Věra Bechyňová, ředitelka Občanského sdružení Střep - českého centra pro sanaci rodiny.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Předsedkyně Výboru pro práva dítěte Eva Vaníčková uvedla, že Michaela sama ve svém životě bojovala za své základní právo. „A to je právo na život v biologické rodině,“ zdůraznila pro ČT Vaníčková.

Vydáno pod