Podle Dětí Země je část D11 před Hradcem černou stavbou

Hradec Králové - Část provozovaného úseku hradecké dálnice v úseku Osičky - Libišany je od konce května podle ekologické organizace Děti Země černou stavbou a ministerstvo dopravy by mělo zahájit řízení o jejím odstranění. Městský soud v Praze uznal žalobu jednoho z místních občanů z jara 2006 a zrušil stavební povolení, informoval o tom Miroslav Patrik ze sdružení Děti Země. Mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka uvedl, že ministerstvo zatím nemá rozhodnutí soudu k dispozici a nemůže jej komentovat.

„Jakmile verdikt soudu dostaneme, seznámíme se s ním a následně rozhodneme o dalším postupu. Pokud tam v minulosti bylo nějaké formální pochybení, budeme se ho snažit napravit, ale nedokážeme si představit, že by na dálnici skončil provoz,“ řekl Hanzelka.

V rozsudku podle Dětí Země stojí, že bývalý ministr dopravy Milan Šimonovský při zamítnutí rozkladu odvolatele porušil jeho právo vyjádřit se k podkladům a nevycházel ze skutečného stavu věci. „Ministerstvu se opět nevyplatila arogance vůči účastníkům stavebních řízení, neboť z vlastních zkušeností víme, ze námitky občanů a jejich sdružení se až na výjimky zamítají,“ uvedl Patrik. Podle Dětí Země soud v rozsudku uznal, že v územním řízení ještě nelze přesně znát výškové a šířkové údaje o D11 a námitky majitele pozemku o sdělení, jaké jsou možnosti snížit její násep, byly oprávněné.

Podle Patrika Děti Země letos samostatně nebo jako účastníci řízení vyhráli již šest soudních sporů o různé dopravní stavby, prohráli jen jeden.

Dálnice D11 z Poděbrad do Hradce Králové nyní končí kvůli sporům o pozemky s farmářkou Ludmilou Havránkovou několik kilometrů před Hradcem Králové. Topolánkova vláda loni na podzim doporučila směnit deset hektarů stavební půdy farmářky Havránkové za 253 hektarů zemědělské půdy v držení státu. Směna, která se měla uskutečnit v režii ministerstva zemědělství a Pozemkového fondu, dosud nebyla naplněna.

Ministr dopravy Gustáv Slamečka v pátek prohlásil, že vláda by měla zrušit chystanou směnu pozemků pro dálnici D11 k Hradci Králové s farmářkou a získání pozemků by podle něj místo ministerstva zemědělství mělo opět řešit ministerstvo dopravy. To by pak postupovalo standardní cestou, jejíž součástí by mohlo být i případné vyvlastnění pozemků farmářky.