Chomutov má dalšího exekutora. Vybírat peníze začne koncem června

Chomutov - Chomutov podepsal smlouvu s dalším exekutorem, který bude pokračovat v zabavování peněz ze sociálních dávek lidem, kteří městu dluží peníze za neuhrazené pokuty či poplatky za služby. Město odeslalo k soudu dalších 50 návrhů na prohlášení exekucí, rozhodnout by měl do 15 dní. Poté agendu zpracuje exekutor, výběr dlužných peněz z dávek v hmotné nouzi dlužníkům zahájí při výplatním termínu na konci června.

Město bude postupovat v souladu s nedalekým Litvínovem, který si objednal služby stejného exekutora. Chomutov už služeb mostecké exekutorské kanceláře využívá, má k dispozici 1500 soudních rozhodnutí o prohlášení exekucí. Dlužné peníze při výplatě dávek na magistrátu ale tento exekutor zatím zabavoval jen jednou, 17. února. „Byli jsme dohodnuti, že bude pokračovat i v dalších výplatních termínech dávek v hmotné nouzi, už ale nepřišel. Nejspíš čeká, jak rozhodne ústecký krajský soud ve sporných případech týkajících se exekucí. Proto jsme se rozhodli, že uzavřeme smlouvy s dalšími kancelářemi. Kromě již uzavřené smlouvy jsme v jednání s dalšími dvěma exekutory,“ uvedla primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS).

Chomutov eviduje na 4000 dlužníků, pohledávky přesáhly 240 milionů korun. Město proto přijalo razantní opatření. Nejprve se zaměřilo na neuhrazené pokuty či poplatky, což představuje přibližně 40 milionů korun.

 Při výplatě sociálních dávek nyní v Chomutově asistuje ekonomka města. „Nabízí příjemcům dávek, aby uhradili své dluhy okamžitě na místě, čímž ušetří značné výdaje za náklady exekutora. Za první dva dny vyrovnalo své závazky 180 obyvatel, kteří dlužili za pokuty či poplatky. Do městské kasy se vrátilo 124 000 korun. Další sepsali splátkové kalendáře. Platební morálka od té doby však opět výrazně poklesla. Většina dlužníků uhradila jen první splátku a tím to pro ně skončilo. Je vidět, že návrat exekutora je nutný,“ doplnila Řápková.

Na Řápkovou se kvůli exekucím snesla kritika 

Postup chomutovské radnice vůči dlužníkům kritizují například veřejný ochránce práv Otakar Motejl a ministr pro lidská práva a menšiny Michael Kocáb (za SZ). Řápkovou naopak podpořili i primátoři statutárních měst, zastal se jí i ministr vnitra Ivan Langer (ODS).

Kromě exekucí za nezaplacené pokuty či poplatky hrozí v Chomutově dlužníkům nájemného i vystěhování do mobilních buněk na okraj města. Před dvěma týdny město získalo zpět byt od údajně nejhorší rodiny neplatičů, kteří bydleli v městských bytech. Čtyři bratři vydali městu byt dobrovolně, podepsali i splátkové kalendáře na dluh. Po úklidu a vydezinfikování značně poničeného bytu jej město nabídne zájemcům na opravu. V domě, kde se byt nachází, už radnice vyklidila několik bytů, které si noví nájemníci opravují.

Primátorka Chomutova Ivana Řápková (ODS)
Zdroj: ČT24
Vydáno pod