Eurovolby jsou za dveřmi, strany spoléhaly i na pomoc z ciziny

Praha - Za pouhé tři dny budou Češi podruhé rozhodovat o českých zástupcích v Evropském parlamentu. O hlasy voličů se uchází celkem 32 subjektů a kampaně finišují. Zejména dvě největší strany ODS a ČSSD  vsadily i na zahraniční kartu. Euroskeptik Declan Ganley, šéf britských konzervativců David Cameron či někdejší německý kancléř Gerhard Schröder - ti všichni byli v Česku v posledních dnech ke spatření.

Ganley je hrdý na to, že v Česku kandidují za hnutí Libertas rebelové Vlastimil Tlustý a Jan Schwippel, Cameron podporuje lídra ODS v eurovolbách Jana Zahradila i bývalého premiéra Mirka Topolánka. Schröder přijel zase podpořit svého přítele, šéfa ČSSD Jiřího Paroubka, o kterém se domnívá, že je nejlepším českým politikem. Čeští politici se mezinárodními kontakty chlubí rádi. Chtějí ukázat, že v evropské politice nejsou outsidery a že patří do první ligy. „Máme spolu mnoho společného, ty strany jsou si přes velkou vzdálenost, rozdílnou tradici, rozdílnou historii velmi blízké,“ komentoval Cameronovu podporu Topolánek. „Je to výraz solidarity evropských sociálních demokratů ve vztahu k tomu, co se děje, k těm útokům na sociální demokracii,“ je potěšen podporou i Paroubek.

Podle odborníků ale zahraniční hosté kampaním příliš nepomohou - nové hlasy stranám určitě nezískají. Naopak jako novinku, která by nové hlasy mohla přinést, hodnotí částečný přesun kampaní z billboardů a náměstí na internet, který cílí hlavně na mladé voliče. Do kampaně letos nečekaně, ale o to výrazněji, promluvili i samotní voliči, a to v takzvané vajíčkové kampani, která vyvrcholila minulý týden na mítinku ČSSD na pražském Andělu. Špičky strany tam několik minut čelily vajíčkové smršti. Podle marketingového specialisty Daniela Köppla to sice sociální demokracie z komunikačního pohledu úplně nezvládla, ale na druhou stranu z toho vytěžila.

Reportáž Ziny Plchové a Jany Čermákové (zdroj: ČT24)

Čí kampaň bude nakonec nejúspěšnější, se ukáže v neděli večer. V deset hodin oficiálně skončí volby v celé Evropské unii a začnou se sčítat hlasy.