Poškodila Paroubka Kubiceho zpráva? Verdikt padne až po volbách

Praha - Městský soud v Praze odložil jednání v soudním sporu mezi předsedou sociální demokracie Jiřím Paroubkem a někdejším ředitelem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Janem Kubicem. Lídr ČSSD Kubiceho zažaloval za vydání tzv. Kubiceho zprávy před parlamentními volbami v červnu 2006. Paroubek tvrdí, že jej poškodila. Soudce Martin Valehrach měl tento týden vynést rozsudek, rozhodnutí ale nakonec o týden odložil. Městský soud argumentuje politickým rozměrem celého soudního řízení a obavami z toho, že by se v období těsně před volbami do Evropského parlamentu případ stal politickým tématem.

„Přestože jde o spor dvou soukromých osob, má věc politický přesah a náš soud nechce, aby byl zneužíván k jakémukoli politickému boji,“ uvedl mluvčí Městského soudu v Praze Petr Kulawiak. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek kroky soudu nekomentoval.

Soudci se rozhodnutí udivují, městský soud trvá na svém 

Reportáž Zuzany Tvarůžkové a Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Valehrachovo rozhodnutí chápou  - byť s výhradami - i zástupci českého soudnictví. „Soudy by měly fungovat za všech okolností, žádný případ neupřednostňovat, ani nezdržovat, a to bez ohledu na to, má-li politický kontext. Nicméně v tomto konkrétním případě je možná dobře, že soudce si ponechal své rozhodnutí na dobu po volbách,“ podotkl viceprezident Soudcovské unie Tomáš Mottl.

Za Valehrachovým postupem stojí i předseda Městského soudu v Praze Jan Sváček. „Termín jednání soudu by neměl být odvislý od politické situace nebo termínu voleb, na straně druhé profesně i lidsky chápu jednání soudce za situace, kdy soudnictví je atakováno, že straní té či oné politické straně,“ řekl Sváček.

Justice Kubiceho zprávu soudí už podruhé

Městský soud v Praze už o důsledcích zveřejnění Kubiceho zprávy již jednou rozhodoval, vedle Paroubka totiž bývalého ředitele ÚOOZ zažalovala celá ČSSD. S žádostí o omluvu a milion korun však sociální demokracie v únoru neuspěla.

O co šlo v tzv. Kubiceho zprávě?

Kubiceho zpráva, která se dostala na veřejnost pouhé čtyři dny před parlamentními volbami v roce 2006, hovořila o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Objevila se v ní i jména některých představitelů ČSSD. Zpráva mimo jiné tvrdila, že se tehdejší premiér Paroubek, ministerstvo vnitra a policejní prezident snažili ovlivňovat vyšetřování některých případů, například neobjasněné vraždy kontroverzního podnikatele Františka Mrázka či údajné korupční kauzy biolíh.

Dokument obsahoval i pasáž, podle níž Paroubkův známý Bohumír Ďuričko, který momentálně čelí obvinění z vraždy Václava Kočky mladšího, „měl mít během dovolené styk se svou nezletilou dcerou, kterou má mít k dispozici i Paroubek“. Paroubek prý také tlačil na ministra vnitra, aby zařídil vazbu podnikatele Tomáše Pitra.

Vydáno pod