Evropský projekt úspěšně odvrací školáky od marihuany a alkoholu

Praha - Nečekaně dobré výsledky přinesl evropský preventivní projekt proti návykovým látkám, který se zkoušel v 50 českých školách. Vstoupilo do něj  2000 žáků ze šestých tříd. Po skončení přišli autoři s potěšující zprávou - počet těch, kteří experimentovali s marihuanou, klesl a v porovnání s ostatními zkusily testované děti i méně cigarety nebo alkohol. Nečekaně dobré výsledky preventivního programu chtějí jeho autoři ještě ověřit a sledovat testované děti ještě dva roky.

Evropský preventivní program EUDAP nejsou jen nudné školní přednášky o drogách, ale hlavně práce ve skupinách a hry na rozvoj osobnosti. Šesťáci se třeba učili jak slušně, ale rozhodně odmítnout spolužákem nabízenou cigaretu. Dohromady absolvovali dvanáct hodinových lekcí, testování na začátku a na konci školního roku a po prázdninách.

Výsledky kurzu byly překvapivé. U kouření stejně jako u alkoholu sice počet dětí se zkušenostmi vzrostl, u žáků, kteří neprošli programem, byl ale nárůst uživatelů prudší. Zkušenosti s kouřením marihuany u dětí z programu klesly na polovinu, děti mimo program ji kouřily dvakrát víc. Výsledky si pochvalují i pedagogové. „Zatím jsou výsledky velmi dobré, asi to bude program, který bude zakomponován do rodinné výchovy v šesté třídě jako součást minimálního preventivního programu,“ uvedla učitelka Marila Boksanová.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Také podle výzkumníků evropský program funguje efektivně. Metodici prevence ve školách ale musí projít školením, důležité je program i správně načasovat, tedy zařadit program do věku, kdy na něj děti skutečně reagují a má na ně vliv. Zároveň je nutné jej provést celý, protože ho nelze rozkouskovat.

Jestli se program dostane i do dalších škol, není jisté. Podle ministerstva školství jim není možné nařídit, aby ho využívaly plošně. V každém kraji ale mají vzniknout metodická centra, která by ho mezi jinými programy nabízela. Ministerstvo chce podpořit i učitele, kteří se prevenci věnují přímo ve školách. „Na základě tohoto programu se ministerstvo školství pokusí vydefinovat standardy efektivní primární prevence,“ potvrdila náměstkyně ministryně školství Klára Laurenčíková. Jisté každopádně je, že příští rok by se měl program opakovat.