V Brně ohlídají parkovné závory

Brno - V jihomoravské metropoli dohlédnou na zaplacení parkovného závory. V minulosti byla praxe taková, že někteří řidiči, kteří přijeli do centra Brna ráno, zaplatili parkování na hodinu a stáli na místě celý den. Proto se na parkoviště nově instalují závory, které vyřešily i situaci na parkovišti v Besední ulici v centru Brna. Před časem tu čekání na volné místo zabralo i desítky minut.

Již přes rok tam provoz řídí počítač a závory při odjezdu řidičům zvedá až ve chvíli, kdy zaplatí parkovné.

„Ta největší výhoda, kterou to přineslo, je obrátkovost těch vozidel na tomto parkovišti,“ uvedl náměstek brněnského primátora Ladislav Macek (ČSSD).
 
Větší množství zaparkovaných aut během dne zmanená i víc peněz v městské kase. Zatímco v minulosti město denně na jednom místě vydělalo v průměru patnáct až dvacet korun, dnes to je mnohokrát víc.
 
Podle Macka tam denně na jedno parkovací místo vychází průměrně za první čtyři měsíce tohoto roku až tři sta korun. Pětimilionové náklady na zřízení závorového systému a úpravu povrchu v Besední ulici se městu vrátily už za rok. Proto systém plánuje zavést i na jiných plochách.

Reportáž Petra Albrechta (zdroj: ČT24)

U autobusového nádraží Grand v Benešově ulici budou nově nainstalované závory, jež budou v provozu už v červenci. „Závorový systém obecně znamená, že máme stoprocentní platební kázeň, závora způsobí, že až po zaplacení může řidič odjet,“ uvedl správní ředitel Brněnských komunikací Roman Nekula.

Systém si kromě řidičů, kteří mají po celý den kde zaparkovat, pochvalují i strážníci.

Kromě Besední a Benešovy ulice město plánuje závory i na parkovištích v ulicích Kounicova, Veveří nebo u obchodního domu Tesco na Dornychu. Problém s nedostatkem parkovacích míst ale závory natrvalo nevyřeší. Ve městě je zatím v provozu pouze jediný parkovací dům, další dva by měly vzniknout v Panenské ulici a pod Janáčkovým divadlem.