Soukromí lékárníci plánují další žaloby o náhradu škody

Praha - Grémium majitelů lékáren dnes zveřejnilo další postup proti krajům, které platí ve svých lékárnách regulační poplatky za pacienty. Pokud lékárníci uspějí s žalobami na nekalou soutěž, začnou podávat žaloby také na náhradu utrpěné škody. Po celé republice už grémium pořádá kampaň, v níž vysvětluje soukromým provozovatelům, co je to nekalá soutěž a jak by se měli bránit. Grémium se také opět postavilo za centrální úložiště elektronických receptů. Reagovalo tak na dlouhodobou kritiku České lékárnické komory a neochotu některých lékáren se k úložišti připojit, i když jim to ukládá zákon.

Soudy už předběžným opatřením zakázaly platit za pacienty některým lékárnám ve středních Čechách a na Moravě. „Jakmile nynější žaloby doběhnou a budeme úspěšní, budou se provozovatelé přidávat k další žalobě na náhradu škody,“ uvedl předseda představenstva Grémia majitelů lékáren Marek Hampel. V náhradě škody se zohledňuje úbytek pacientů, úbytek tržeb a snížení hospodářského výsledku. „Přesnou částku musíme sdělit nejprve soudu, řádově se domníváme, že to budou statisíce až miliony korun,“ dodal Hampel. 

Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD) věří, že pokud chtějí lékárníci podávat žaloby, že je podají i na své kolegy, kteří odpouštěli poplatky a dávali dary svým pacientům, jako například lékárny Dr. Maxe: „Jsme přesvědčeni o tom, že jsme neporušili ani neobešli zákon, když jsme poskytovali dar našim pacientům v našich lékárnách, oni mohli učinit totéž.“

Za nevybírání regulačních poplatků postihují krajská zařízení také zdravotní pojišťovny. Koncem dubna udělila pokuty Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra nemocnicím v Kolíně, Kladně, Příbrami, Mladé Boleslavi a Benešově. Všeobecná zdravotní pojišťovna udělila pokuty nemocnicím v Pardubicích, Chrudimi a Ústí nad Orlicí a Slezské nemocnici v Opavě a v květnu také třem jihočeským nemocnicím.

K centrálnímu úložišti se zatím připojilo asi 1 200 lékáren

Centrální úložiště elektronických receptů přináší podle grémia výhody i pro pacienty. Zamezí se zneužívání léků a předejde se chybám, které při vypisování papírových receptů vznikají, když například není čitelný název léku nebo je špatně vyplněné číslo pojišťovny. K databázi je zatím připojena jen asi polovina lékáren, ostatní zřejmě čekají na stanovisko České lékárnické komory, která se spolu s Českou lékařskou komorou obává o ochranu dat pacientů. Databázi nyní prověřuje Úřad na ochranu osobních údajů.