Pronájem bytů na Praze 2 provázejí podvody

Praha - Nekalé praktiky a podvody doprovází pronajímání obecních bytů v Praze 2. Žadatelé zhruba v každém třetím případě naletí podvodníkům, kteří lidem za statisícové odměny slibovali například výhru v soutěži o pronájem bytu, ale i pozdější privatizaci, což ale nemohli splnit. Případem se proto začala zabývat policie. Radnice zároveň plánuje opustit tzv. obálkovou metodu a začne vyhlašovat veřejné soutěže.

Takzvaná obálková metoda, systém, ve kterém největší nabídka vyhrává, funguje na Praze 2 při pronájmu obecních bytů už několik let. Jenže úředníci teď zjistili, že soutěž nabourávají a zneužívají podvodníci. Žadatelům o obecní byty se smluvním nájemným slibují za poplatek, který mnohdy činí až půl milionu, že obecní byt bude brzy zprivatizován . Lidé jim věří a zaplatí, v praxi ale byty pochopitelně zůstávají městu. Policie již podle místostarosty části Jiřího Palusky (ODS) zahájila trestní stíhání jednoho člověka.

Radnice v posledních měsících zaregistrovala také zvýšený počet pochybných nájemních smluv. Podvodníci nabídli zprostředkování lidem, kteří žádali o pronájem městského bytu - tvrdili jim, že díky kontaktům na radnici jim pomohou byt získat. Žadatelé o byt vyplnili formulář, ve kterém ponechali volnou kolonku s nabízenou cenou na měsíční nájemné. Tu pak podvodníci vyplnili nepřiměřeně vysokou částkou, takže dotyčný vyhrál - jediným výsledkem ale bylo jen nehorázné nájemné. Komise mu pochopitelně byt za tuto sumu přidělila. „Není žádný rozumný důvod odmítnout vysokou nabídku, byť by ta nabídka byla nesmyslně vysoká,“ potvrdil ve Studiu ČT24 zastupitel Stanislav Křeček (ČSSD).

Radnice chce do budoucna podvodům zabránit, a tak chce od příštího měsíce přejít z obálkové metody na veřejnou soutěž, která je transparentnější. Pochybných smluv, u kterých má radnice podezření, že se na nich podíleli prostředníci, je asi 30 procent, tedy několik desítek. Radnice je ale měnit nehodlá. „Každý má možnost od smlouvy odstoupit,“ řekl místostarosta.