Na silnou motorku možná bude řidičák až od 24 let

Praha - Podle návrhu ministerstva dopravy se motorkáři dostanou na nejsilnější motorky až od 24 let. Ministerstvo tak reaguje na příslušnou evropskou směrnici a vysoký počet nehod motorkářů na silnicích. Vzniknou čtyři skupiny různých řidičských oprávnění na motocykly, uvedl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka. Velkou změnou projdou i samotné školní motorky, kde zmizí tradiční řídítka pro instruktora. Směrnice má být v platnosti nejpozději od 19. ledna 2011.

U skupiny nejslabších motocyklů dojde k podstatné změně, kdy na ně bude možné získat řidičák až od 16 let. Zůstane skupina A1 pro stroje do 11 kilowattů (kW), nově vznikne A2 do 35 kW výkonu motoru a od minimálního věku 18 let. Úplnou novinkou potom bude skupina A od 24 let. Kdo bude mít minimálně dvouletou praxi na slabší motorce, tak může tuto skupinu získat už ve 20 letech.

„Nechceme už situaci, kdy si osmnáctiletý člověk pořídí velmi silnou motorku, se kterou nemá zkušenosti, proto až ten věk 24 let,“ doplnil Hanzelka. Skupina mladých motorkářů je opravdu riziková.

Telefonát Karla Hanzelky (zdroj: ČT24)

Instruktor by měl také podle úvahy nově žáka usměrňovat přes vysílačku z doprovodného auta. A stejné to bude i v případě jízdy před zkoušejícím komisařem. Zástupci autoškol tvrdí, že novinka kvůli provozu doprovodného vozidla výuku prodraží. Nijak výrazně proti ní ale nevystupují.

Za loňský rok zemřelo podle statistik na silnicích 129 motorkářů.