Česko hlásí druhou nákazu prasečí chřipkou

Praha - V Česku byl potvrzen druhý případ nákazy takzvanou prasečí chřipkou. Testy dnes potvrdily nákazu u ženy, která přicestovala do Česka z Arizony. Minulý týden v pátek byla přijata do nemocnice, v úterý ji ale lékaři propustili do domácího ošetřování. Prvním nakaženým byl před deseti dny pilot, který se nakazil při pobytu v New Yorku.

Žena přiletěla 27. května. Dva dny po příjezdu se u ní objevily první příznaky, které se postupně zhoršovaly. Žena přišla 29. května s bolestmi svalů, bolestmi v krku, únavou a teplotou nad 38 stupňů na kliniku infekčních chorob Fakultní nemocnice Brno, kde byla hospitalizována. Lékaři jí preventivně začali podávat Tamiflu, protože neuplynulo více než 48 hodin od prvních příznaků. Před nasazením antivirotik byly ženě odebrány vzorky na virologické vyšetření. Průběh onemocnění byl ale lehký a 2. června byla žena propuštěna do domácího ošetřování.

Podle mluvčího ministerstva zdravotnictví Vlastimila Sršně do včerejšího dne vyhledalo celkem 170 Čechů lékařskou pomoc z obavy, že by mohli být nakaženi prasečí chřipkou. Většina z těchto lidí byla na návštěvě v některé ze zemí, kde se tento typ chřipky vyskytuje ve větším množství.

Telefonát mluvčího ministerstva zdravotnictví (zdroj: ČT24)

Výskyt prasečí chřipky byl dosud potvrzen v 68 zemích světa. Celkem šlo podle agentury Reuters přibližně o 20 000 případů, na následky tohoto onemocnění dosud zemřelo 126 lidí - 103 z nich zemřelo v Mexiku, 19 mrtvých hlásí Spojené státy, dva mrtví jsou z Kanady a po jedné oběti si nemoc vyžádala v Kostarice a v Chile.

V Evropě výskyt infekce virem nové chřipky A/H1N1 zatím hlásí 27 zemí, nejvíce jsou postiženy Británie, Španělsko, Itálie, Německo a Francie.