Kvůli cvičení záchranářů byla uzavřena část dálnice na Ostravsku

Ostrava - Část dálnice z Ostravy ve směru na Brno byla dnes na tři hodiny neprůjezdná. Dnes dopoledne tam probíhalo cvičení Integrovaného záchranného systému Moravskoslezského kraje. Hasiči, policisté a zdravotníci nacvičovali záchranu osob po pádu autobusu z dálničního mostu. Podle pracovníků dálniční policie se ale omezení obešlo bez větších komplikací. Naposledy si hasiči v Moravskoslezském kraji vyzkoušeli podobnou akci loni před otevřením klimkovického tunelu.

Hasiči měli nehodu nahlášenou krátce po deváté hodině. Plně obsazený autobus prorazil svodidla a zřítil se z mostu dolů. Vše probíhalo, jako by nešlo o cvičení.

„V autobuse bylo objeveno nakonec 10 mrtvých osob a 20 zraněných,“ uvedl mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela. Do cvičení nasadili hasiči 8 jednotek. Nechyběl ani lezecký tým. Hasiči slaňovali pro těžce zraněné cestující z autobusu. Vzápětí je vytahovali zpátky na most, kde je ošetřili záchranáři.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

„Tak to cvičení má rozhodně smysl, protože se dá v reálu vyzkoušet, jak ta záchranná operace bude probíhat,“ řekl ředitel Dopravního podniku Ostrava František Kořínek.

Cestující s lehkými zraněními převezli hasiči na člunu přes řeku Opavu k sanitkám. Kvůli cvičení uzavřeli dopoledne pořadatelé na tři hodiny asi pětikilometrový úsek dálnice ve směru na Brno. Naposledy si hasiči v Moravskoslezském kraji vyzkoušeli podobnou akci loni před otevřením klimkovického tunelu.