Klaus: Kouchner demoluje demokratickou diskusi v EU

Praha - Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner podle českého prezidenta Václava Klause "demoluje demokratickou diskusi" v Evropské unii. Prezident to dnes uvedl na své internetové stránce v reakci na Kouchnerovo tvrzení, že Klaus snižováním významu voleb do Evropského parlamentu demoluje Evropu.

Kouchnerova slova jsou podle Klause neuvěřitelná: „Vnímám je jako pokračování výroku francouzského prezidenta Chiraka, který řekl na adresu nových zemí Evropské unie, když vyjádřily samostatný názor, že propásly dobrou příležitost mlčet.“ Chirac své kontroverzní vyjádření pronesl v roce 2003 jako reakci na rozhodnutí Česka, Polska a dalších zemí střední a východní Evropy podílet se na americké vojenské operaci v Iráku. „Svou 'dobrou příležitost k mlčení' nevyužiji,“ napsal dnes Klaus.

Klaus také naznačil, že za Kouchnerovými slovy může být nervozita spojená s klesající volební účastí při eurovolbách. Pokles zájmu je podle něj důsledkem demokratického deficitu unie. Prezident dále uvedl, že Kouchner posunul význam jeho slov. Odmítl tak interpretaci svého výroku, že odrazoval voliče od účasti v eurovolbách.

Klaus: Hlasování v eurovolbách se může stát referendem o Lisabonu

Klaus také zdůraznil, že v evropských volbách by neměla rozhodovat vnitropolitická témata. Volby podle něj „jsou o evropské integraci, jsou o tom, jestli chceme dále bojovat za zájmy naší republiky, nebo zda chceme svou suverenitu v podstatě beze zbytku odevzdat bruselské byrokracii“. Podle prezidenta se tak hlasování může stát jistým referendem o Lisabonské smlouvě, o níž v naprosté většině členských států rozhodovaly parlamenty.

Diplomatickou roztržku mezi českým prezidentem a francouzským ministrem zahraničí rozpoutalo úterní Klausovo prohlášení o zbytečnosti voleb do Evropského parlamentu: „Je zbytečné dělat evropské volby. To jsou stejně takové polovolby. Já bych spíše byl pro, aby jednotlivé parlamenty posílaly své zvolené poslance do těchto organizací a orgánů.“ Kouchner Klausova slova ve středu ostře kritizoval: „Všichni, kteří odrazují od voleb, odrazují Evropu. Všichni, kdo odrazují Evropu, se neshodují s názory Francie. Je to snaha o demolici, s níž nesouhlasíme.“

Lisabonská smlouva
Zdroj: ČT24