Jablonecká mincovna razí medaile k papežově návštěvě Česka

Jablonec nad Nisou - Zlaté, stříbrné a platinové pamětní medaile s portrétem papeže Benedikta XVI. k papežské návštěvě České republiky začala dnes razit Česká mincovna v Jablonci nad Nisou. Jejich náklad je omezený a uncové zlaté mince jsou už předem rozprodané. Mincovna letos razila speciální medaile už několikrát - například u příležitosti českého předsednictví EU, mistrovství světa v lyžování v Liberci nebo když Česko navštívil americký prezident Barack Obama.

Mince budou podle iniciátora jejich vzniku Petra Piťhy velkou sběratelskou raritou. Vedle výjimečnosti události, k níž se vážou, poutají pozornost také neobvyklým numizmatickým pojetím. Zdobí je totiž dva portréty. Na přední straně dvouportrétní medaile, jejíž autorkou je medailérka Daniela Kartáková, je obraz Benedikta XVI. a na zadní straně svatého Václava.

Každá medaile bude mít certifikát pravosti a certifikáty pro ražbu ve zlatě autorka signovala. Uncové medaile z ryzího zlata, kterých bude 60 kusů, mají průměr 37 milimetrů a váží 31,1 gramu. Prodaly se ještě před zahájením ražby, přestože jejich cena činila 38.900 korun. Zlatá půluncová měří 28 milimetrů a váží 15,6 gramu, bude jich 333 a jsou za 18.900 korun.

Výnos z prodeje medailí půjde na charitu 

Stříbrná medaile je 34milimetrová a 16gramová, velikost emise není limitovaná. Nejdražší je platinová, která má rozměry a hmotnost jako velká zlatá. Bude jich 280 kusů a prodávat se budou za 54.900 korun. Medaile s papežem razili i v jiných zemích, nikdy ne ale v platině. Výnos z prodeje medailí podpoří Domov sv. Karla Boromejského a hospicové občanské sdružení Cesta domů.

Mince, jejichž ražbu přišel dnes zhlédnout do Jablonce kardinál Miloslav Vlk, vydala na objednávku České biskupské konference Alena Šimková. Kardinál od ní obdržel první exemplář. Dalších 100 stříbrných medailí dostane biskupská konference, aby s nimi obdarovala během návštěvy Svatého otce významné hosty.

Vatikán už potvrdil, že papež uskuteční odkládanou návštěvu Česka letos od 26. do 28. září. Mimo Prahy navštíví Brno a Starou Boleslav.

Mincovna má ve svém letošním emisním plánu 20 medailí. Letos již razila zlatou kilovku a stříbrné a zlaté pamětní medaile k předsednictví ČR v Evropské unii, medaile k mistrovství světa v klasickém lyžování nebo medaile k dubnové návštěvě amerického prezidenta Baracka Obamy. V září pak vyrazí půlkilogramovou medaili z platiny s motivem katedrály svatého Víta.