Liberečtí řidiči zneužívají místa pro postižené

Liberec – Liberečtí řidiči stále častěji řeší nedostatek parkovacích míst tak, že zaparkují tam, kde stát nesmějí – na místech pro vozíčkáře. Tam je přitom možné zaparkovat pouze auto, které je označeno charakteristickou modrou značkou O1. Takové označení je přitom možné mít vystaveno u skla pouze tehdy, když v autě postižený člověk opravdu cestuje. Liberečtí řidiči toto pravidlo ignorují. Městské policii se ovšem nedaří usvědčit je z přestupků, nyní se rozhodla, že se o to pokusí s pomocí bezpečnostních kamer. Řidiče totiž musí policie přistihnout osobně přímo při činu.

Pro fyzicky postižené lidi jsou v Liberci vyhrazena dvě procenta všech parkovacích míst. Ačkoli ve většině měst takový počet stačí, v Liberci si postižení lidé či jejich řidiči stěžují, že jsou všechna místa obsazená řidiči, kteří na vyhrazených místech nemají co dělat.

Vesměs se jedná o situaci, kdy řidiči používají padělané označení O1, nebo zneužívají označení příbuzného, který ale autem právě necestuje. „V našem městě je situace jedna z nejhorších,“ potvrdila mluvčí liberecké městské policie Daniela Bušková.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Podle informací České televize je možné sehnat označení O1 na černém trhu za šest tisíc. Oprávněné držitele „stojí“ tato cedule mnohem více - jejich zdraví.

Aby zastavila praxi zneužívání modrých „čtverečků“, rozhodla se liberecká městská policie využít kamery. „Není problém zvýraznit si obličej toho člověka a přečíst za předním sklem označení,“ uvedl ředitel městské policie Ladislav Krajčík.

Zároveň se rozebíhá spolupráce libereckých strážníků a sociálního odboru magistrátu. Postižení lidé, kteří půjčí svoji značku zdravým příbuzným, tak mohou o výhody přijít.