Bývalý důstojník sovětské armády zatčen kvůli pašování drog

Lanžhot (Břeclavsko) - Celníci a policisté zadrželi v uplynulých týdnech na různých místech Česka čtyři lidi včetně bývalého důstojníka sovětské armády, kteří jsou podezřelí z pašování a distribuce drog, jejichž prodejem mohli získat 11 až 22 milionů korun. Všichni byli obviněni z trestného činu nedovolené výroby a držení omamných a psychotropních látek a jedů. V případě odsouzení jim hrozí deseti až patnáctileté vězení. Nyní jsou ve vazbě.

Osoby byly zadrženy v rámci několikaměsíční operace nazvané Geryk, na níž se podílela pražská centrála NPC a její brněnská expozitura. Celníci nejprve 20. března zadrželi na česko-slovenském hraničním přechodu v Lanžhotě muže a Ukrajinku v sedmém měsíci těhotenství, kteří se pokusili propašovat z Turecka do Česka 11 kilogramů heroinu. Měli ho zabalený do 45 balíčků, jež byly ukryty v zadním nárazníku osobního vozu Škoda Octavia. „Cestující osobního vozidla, které kontrolovala celní správa, se jim zdáli svým vzhledem i chováním podezřelí, tak se přistoupilo ke kontrole, během které celníci odhalili 11 kilogramů heroinu,“ uvedl mluvčí celní správy Jiří Barták.

Droga, kterou se snažili převézt, byla navíc velmi čistá. Obsah účinné látky byl 40 procent. Na ulici se heroin prodává s koncentrací 4 až 12 procent, takže by se výsledný počet dávek po naředění vyšplhal na půl milionu a celková cena na 22 milionů korun.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Hlavou gangu byl bývalý sovětský důstojník 

V souvislosti s tím policisté zadrželi v Praze a Liberci další dva lidi. Jedním z nich byl bývalý důstojník sovětské armády, kterého policie považuje za organizátora trestné činnosti. Druhou zadrženou je žena. Podle policie měli všichni zadržení pašovat a distribuovat drogu v Česku a dalších zemích EU.