Komunisté nepodpoří Fischerovu vládu

Praha - Komunisté nepodpoří úřednickou vládu Jana Fischera. Dnes o tom rozhodl výkonný výbor strany s odůvodněním, že Fischerův kabinet bude pokračovat v politice předchozí Topolánkovy koaliční vlády ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Poslanecká sněmovna bude rozhodovat o důvěře vládě v neděli 7. června.

Komunisté kritizují především rozhodnutí vlády neotvírat politicky sporná témata. Podle nich to znamená, že kabinet neustoupí od projektů, které zahájila vláda Mirka Topolánka, a bude podporovat bohatší vrstvy, škrtat v sociálních výdajích a prodávat státní majetek.

KSČM rovněž vadí, že Fischerův kabinet konkrétně nepopisuje, jak bude vystupovat proti extremistickým hnutím. Výkonný výbor strany tvrdí, že jsou tolerovány akce ultrapravicových subjektů a naopak perzekuovány levicové organizace, včetně komunistů.

KSČM: ČSSD podpořila svým podílem na sestavení vlády českou pravici

Vedení KSČM vadí i samotný vznik vlády, kdy ODS, ČSSD a Strana zelených vybraly ministry kabinetu a Fischer si nemohl svůj tým sestavit sám. Komunisté také útočí na sociální demokracii, která podle nich svým podílem na sestavení vlády podpořila českou pravici.

Výkonný výbor KSČM dnes také přijal rámcový program pro podzimní předčasné volby do Poslanecké sněmovny. Komunisté se chtějí zaměřit především na boj s hospodářskou krizí, na zlepšení postavení českých podnikatelů a občanů v EU či na sociální solidaritu. Personální složení kandidátek zatím není stanoveno, v nadcházejících týdnech o něm rozhodnou okresní a krajské organizace.

Vláda
Zdroj: ČT24
Vydáno pod