S provozováním videoterminálů musí od června souhlasit obce

Praha - Městům a obcím by se již nemělo stávat, že na místech, kde si hazard nepřejí, se kvůli mezerám v zákoně místo původních hracích automatů objeví takzvané videoterminály. Ministerstvo financí s platností od června rozhodlo, aby žádosti o vydání povolení k provozování některých typů her obsahovaly i souhlas měst a obcí. Pokud k dohodě mezi žadatelem a obcí nedojde, ministerstvo povolení k provozu nevydá. Nový postup byl dohodnut se zástupci Svazu měst a obcí ČR a provozovatelů hazardních her.

Vyhlášky na omezení hazardu, zejména nejvíce rozšířených výherních hracích automatů, vydalo již kolem stovky měst a obcí. Provozovatelé ale zákazy obcházeli tak, že automaty nahradili zmíněnými videoterminály povolovanými ministerstvem financí. Obce s tím nemohly nic dělat. Podle odborníků jsou videoterminály od hracích automatů k nerozeznání, ale pro hráče jsou nebezpečnější, protože je na nich možné prohrát mnohem větší sumy peněz.

Počet vydaných povolení pro videoterminály se za poslední tři roky ztrojnásobil na více než 32 000. Odvětví technických her, kam se videoterminály řadí, se loni stalo druhým nejsilnějším na trhu s objemem přijatých sázek takřka 36 miliard korun. Celý hazardní trh loni zrychlil meziroční růst na 18,7 procenta při rekordním objemu vkladů 128,5 miliardy korun.

Rozhodnutí ministerstva ale neřeší, co se stávajícími videoterminály. Součástí dohody byla i ujednání o samoregulaci zvané „3K“, týkající se právě už provozovaných videoterminálů. Zkratka „3K“ znamená řešení „konkrétního problému u konkrétního provozovatele a v konkrétní obci“. Jednání o umístění již povolených videoterminálů se zaměří na ochranu dětí a mladistvých, provozní režim provozoven s ohledem na zachování veřejného pořádku v obci a historických centrech nebo vzhled heren. Obce chtějí mít možnost regulovat hazardní hry na svém území, protože následkem bujení hazardu musejí řešit problémy s domácím násilím, drobnými krádežemi, gamblerstvím, rozpady rodin i nezaměstnaností.