Ani po skončení kampaně není klid - Topolánek zvažuje žalobu na Paroubka

Praha - Závěr předvolební kampaně ČSSD natolik pobouřil předsedu konkurenční ODS Mirka Topolánka, že zvažuje žalobu na šéfa sociálních demokratů Jiřího Paroubka. Topolánek to uvedl při příchodu do volební místnosti. Nelíbily se mu Paroubkovy výroky, že občanští demokraté připravují na mítinku ČSSD provokaci, při které má být zraněn mladý člověk. "Mirek Topolánek a Ivan Langer se určitě nevzdávají," uvedl Paroubek v emocionálním příspěvku na internetových stránkách ČSSD. Svá tvrzení ale nijak nedokázal.

Podle Topolánka prý budou právnici vyhodnocovat, zda nebylo obvinění ČSSD za hranou trestněprávní odpovědnosti. A to i proto, aby prý v budoucnu nikdo nemohl podobná obvinění zneužívat. Paroubek reagoval slovy, že právě jeho veřejné upozornění vedlo k odvrácení připravované provokace. Přesto prý podle něj byla situace na předvolebním mítinku ČSSD v Olomouci velmi napjatá a policie zůstala pasivní.     

Oba lídři předpokládají podobně ostrou předvolební kampaň i před podzimními volbami do sněmovny. „Exministr vnitra Langer určitě něco vymyslí,“ řekl dnes Paroubek novinářům. Podle něho půjde zřejmě o kombinaci zveřejnění podobného materiálu, jako byla před volbami 2006 Kubiceho zpráva, se zatýkáním nevinných lidí a útoky vejci na předvolební mítinky. I tyto výroky ale Paroubek nijak nedokázal.

Paroubek se také ve volební místnosti vyjádřil k možné podpoře vlády premiéra Fischera, o ní budou poslanci hlasovat po skončení voleb v neděli. Šéf ČSSD má ale stále výhrady vůči programovému prohlášení vlády. Sociální demokracii se nelíbí, že v programovém prohlášení není závazek vlády revidovat státní rozpočet na rok 2009. „Chybí tam celá řada věcí, například revize reformy policie, která byla v Langrově režii. Takže to je také jedna z věcí, na které samozřejmě budeme trvat,“ uvedl šéf ČSSD. Jednat o těchto bodech se ale může i poté, až vláda v neděli dostane důvěru sněmovny.

Vydáno pod