Klaus: Po odchodu z ODS bylo rozhodování u voleb těžší

Praha - Do volební místnosti v Praze-Kobylisích dnes přišel i prezident Václav Klaus. Rozhodování koho volit bylo podle něj v nynějších volbách do Evropského parlamentu těžší než v minulosti. Prezident, který v prosinci po letech opustil Občanskou demokratickou stranu, neřekl, koho podpořil. Zdůraznil ale, že nynější volby by měly pomoci odpovědět na otázku, jak má vypadat budoucí evropské uspořádání. "Volby to v každém případě jsou. Jde o to, jaký význam má instituce, do které se provádějí," prohlásil Klaus před volební místností. Podle svých slov by si přál, aby páteční a dnešní volby skladbou zvolených poslanců přispěly k tomu, že příští volby do Evropského parlamentu "budou smysluplnější a budou mít větší význam, než je tomu teď".

Své rozhodování, kterou ze 33 možných kandidátek zvolit, označil prezident za těžké: „Svou volbu vám samozřejmě prozrazovat nebudu, protože volby jsou ještě tajné.“ Prozradil jen, že nevyužil možnosti preferenčních hlasů. Klaus ODS kritizuje za podle něj proevropskou orientaci současného vedení. Jeho spolupracovníci naznačili, že je mu blízká Libertas.cz, za kterou kandiduje například bývalý člen poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý. Mluvilo se také o Klausově blízkosti k nově vzniklé Straně svobodných občanů.

„Smutná je jedna jediná věc. V těch volbách většina politických stran hrála domácí politickou kartu, zatímco jsou to volby o něčem úplně jiném. Já jsem viděl jen malinko stran, které se snažily diskutovat o tom, jak má vypadat budoucí evropské uspořádání,“ řekl prezident k ostré předvolební kampani. Je podle něj nesmyslné, aby kampaň byla tímto způsobem některými politickými seskupeními hrána.


Klaus je v Evropě vnímán jako euroskeptik a média tento týden citovala jeho pařížský výrok, že nynější volby jsou jen „polovolbami“. Prezident to dnes označil za dezinterpretaci svých slov.

Prezident byl mezi posledními významnými politiky, kteří volili. Například většina lídrů politických stran se k hlasování dostavila už v pátek. Ještě později než Klaus ale dorazil do volební místnosti na zámku v Konici na Prostějovsku předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček.

Podle jeho odhadů by volební účast mohla dosáhnout zhruba 30 procent.

Prezident Klaus při volbách do Evropského parlamentu
Zdroj: ČT24