Volby skončily, neoficiální odhady účasti - 25 procent

Praha - Právě ve 14 hodin se uzavřely volební místnosti. Na sečtení volebních lístků si ale budeme muset počkat až do nedělní noci, neboť výsledky voleb se začnou počítat až v neděli ve 22 hodin poté, co se uzavřou volební místnosti ve všech zemích Evropské unie. Voliči o eurovolby nejevili příliš velký zájem. V pátek se k eurournám dostavila jen necelá pětina z více než osmi milionů oprávněných voličů, v sobotu byla podle odhadů účast ještě nižší, kolem deseti procent. Odvolil i prezident Václav Klaus, který měl podle svých slov po rozchodu s ODS těžké rozhodování. Neřekl však, komu svůj hlas dal.

Zatím poslední volební model společnosti STEM pro ČT ze začátku týdne mluvil o čtyřech stranách, které by se mohly dostat do europarlamentu: kromě ODS a ČSSD by měli projít komunisté a lidovci. Podle odhadů se volební účast pohybuje kolem 25 procent. Nízká účast voličů pravděpodobně ukazuje na to, že Evropský parlament české voliče příliš nezajímá. „České voliče europarlament nezajímá, evropské záležitosti obecně jsou pro ně i z hlediska mediálního těžko přenositelné,“ domnívá se komentátor týdeníku Týden Miroslav Korecký.

Český zákon o eurovolbách volebním komisařům přikazuje po ukončení hlasování zapečetit volební schránku a opustit volební místnost až do okamžiku, kdy se uzavře poslední volební místnost na území EU. Až „po návratu do volební místnosti započne okrsková volební komise se sčítáním hlasů“.

Reportáž Ziny Plchové (zdroj: ČT24)

Volby se totiž ani tentokrát neobešly bez komplikací. Neznámý zloděj se v noci na dnešek vloupal do kanceláře obecního úřadu v Zahrádkách na Jindřichohradecku. Protože se ale nedostal do volební místnosti, volby neohrozil. V Karviné volby zkomplikovala technická závada na telefonním spojení. Lidé si tak nemohli zavolat komisi s přenosnou urnou. Tradičně se v noci z volebních míst ztratilo několik vlajek.  

V celé řadě dalších zemí EU ale sčítání začíná již dříve než s příchodem nedělní noci. Extrémním případem jsou Nizozemci, kteří výsledky publikovali již ve čtvrtek pozdě večer. Evropské komisi se sice takový postup nelíbí, ovšem podle Nizozemců jde o průběžné výsledky, nikoli oficiální.

V historicky prvních evropských volbách v České republice bodovala tehdejší opozice: ODS získala 9 mandátů ze 24, druzí komunisté obsadili 6 křesel. Strany tehdejší vládní koalice, tedy ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU, se naopak moc radovat nemohly.

  • Exkluzivní průzkum STEM pro Českou televizi autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/900/89961.jpg
  • Výsledky eurovoleb v roce 2004 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/912/91151.jpg