Fischer ve sněmovně uspěl, Česko má opět vládu s důvěrou

Praha - Poslanecká sněmovna po čtyřhodinové rozpravě, v níž poslanci ODS útočili na ministra vnitra Martina Pecinu, nakonec vyslovila vládě Jana Fischera důvěru. Pro hlasovalo 156 ze 194 přítomných poslanců, potřeba bylo alespoň 98 hlasů. Vládu podpořili zástupci ČSSD, ODS a Strany zelených spolu s některými nezařazenými poslanci včetně Olgy Zubové a pěti poslanci KDU-ČSL včetně Pavla Severy. Proti vládě hlasoval pouze bývalý sociální demokrat Miloš Melčák. Komunisté, zbývající lidovci a nezařazení poslanci se hlasování zdrželi, stejně jako poslanec ODS František Laudát. ON-LINE reportáž z průběhu rozpravy si můžete přečíst zde.

Fischerův tým, který je druhým úřednickým kabinetem v historii České republiky, má 16 ministrů, tedy o jednoho méně než trojkoaliční vláda Mirka Topolánka. 

Po dvou a půl měsících od pádu koaliční vlády Mirka Topolánka a na závěr českého předsednictví se tak Česká republika může opět honosit vládou s oficiálním mandátem. Statistik Jan Fischer, dosazený do čela kabinetu společnými silami ODS, ČSSD a zelených, tak uspěl a poslanci mu nakonec dali možnost vést zemi až do podzimních předčasných voleb. Ty se budou v Česku konat 9. a 10. října 2009.

Vláda Jana Fischera získala důvěru (zdroj: ČT24)

Jan Fischer po hlasování:

Vysoký počet poslanců sněmovny, kteří se vyjádřili pro vyslovení důvěry vládě, zavazuje. Já tu vysokou aritmetiku nepřeceňuji, ale je to především závazek vlády, aby se v tom časovém mandátu, který má, vyrovnala se všemi prioritami, které si předsevzala, a prováděla dobrou službu občanům této země. Pro ty tady koneckonců je. V nejbližších dnech je časově nejnaléhavější dokončit předsednictví. Druhá věc je sestavení rozpočtu tak, abychom ho měli do září hotový.


Videozáznam celé rozpravy před hlasováním

Spokojenost na Hradě i v podhradí

Expremiér Mirek Topolánek uvedl, že výsledek hlasování dává vládě omezený mandát do předčasných říjnových voleb. „Myslím, si, že programové prohlášení a nakonec i vystoupení ministrů ukázala, že jsou si této skutečnosti vědomi,“ prohlásil.

„Vláda má silnější mandát, než se možná čekalo, ale je to vláda, která je přechodná,“ komentoval rozhodnutí sněmovny šéf zelených Martin Bursík.

Předseda komunistů Vojtěch Filip prohlásil, že mandát nové vlády je založen na faktické velké koalici občanských a sociálních demokratů.

Severa ke svému hlasování uvedl, že v programovém prohlášení nenašel nic, kvůli čemu by musel vládu odmítnout. Vládu spolu s ním podpořili také poslanci Miroslav Kalousek, Jan Husák, Ladislav Šustr a Vlasta Parkanová.

„Výsledek dnešního hlasování vnímám jako záruku politické stability na nejbližší období,“ oznámil po hlasování prezident Václav Klaus, který Fischerovi telefonicky poblahopřál. "Je to dobrá zpráva pro naši zemi. Jsem připraven být vládě nápomocný.

Fischer chce bojovat s extremismem a s ekonomickou krizí 

Dočasná překlenovací vláda Jana Fischera, která dnes přišla požádat poslance o důvěru, bude bojovat s projevy extremismu a rasově motivovaného násilí. Poslancům to při představování vládního programu řekl premiér Fischer. Fischer také zdůraznil, že vzhledem k současným ekonomickým potížím bude vláda moci sestavit rozumný rozpočet na příští rok jen za cenu výrazných zásahů do provozu veřejné správy a omezení veřejných investic. Premiér také slíbil, že jeho vláda bude pokračovat jen v technických přípravách privatizací státních podniků. Konečné rozhodnutí je podle Fischera připravena odložit a přenechat vládě vzešlé z předčasných voleb.

Vláda nebude smířlivá v boji s extremismem. „Rasově či politicky motivované násilí je rakovinou demokratické společnosti a bude úkolem vlády mu čelit jasně, efektivně a s viditelnými výsledky,“ prohlásil premiér.


Fischer měl přitom jistotu, že jeho tým dostane důvěru, ještě předtím, než dorazil do sněmovny. Šéfové poslaneckých klubů dvou nejsilnějších stran totiž už před začátkem schůze potvrdili, že úřednický kabinet jejich lidé odpoří. A to k získání nezbytných 101 hlasů bohatě stačilo.

Podobnou jednotou poslaneckého klubu se ale nemohli chlubit lidovci. Poslanci Miroslav Kalousek, Ladislav Šustr a Jan Husák definitivně oznámili, že stranu opustí. Vlasta Parkanová a Pavel Severa to zatím jen zvažují. „Já nikoho nepřesvědčuji, já nikoho nepřetahuji, já stranu neštěpím, já jsem avizoval velmi slušný odchod z této strany,“ komentoval situaci Kalousek.

Občanští demokraté v rozpravě deklarovali určité výhrady vůči ministrovi vnitra Martinu Pecinovi. Na tento úřad míří i výhrady Strany zelených, kterým se zase nelíbí nový náměstek Jiří Komorous.

  • Jan Fischer autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/913/91289.jpg
  • Mirek Topolánek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/913/91267.jpg
  • Poslanci při jednání o důvěře vládě autor: Michal Kamaryt, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/913/91252.jpg
  • Poslanecká sněmovna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/913/91268.jpg