Studenti se opřeli do politiků, požadují inventuru demokracie

Praha - 20. výročí od pádu komunismu vyvolává poslední dobou řadu otázek i výzev. Iniciativa studentů působící pod záštitou rady a studentské unie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze už před půl rokem vyzvala politiky, aby jí do 17. listopadu dali dárek a předložili jasná pravidla pro lobbing nebo omezili imunitu zákonodárců. Zatím ale bez výsledku, naopak se podle nich situace ještě zhoršuje. Zájem lidí o politiku i volby obecně klesá. Současná politická scéna je nepřitažlivá, nemá důvěru a podle bývalého studentského vůdce z listopadu 1989 Šimona Pánka už si ani není z koho vybrat.

Studentská výzva Inventura demokracie požaduje mimo jiné také to, aby skončilo obsazování mediálních rad podle politického klíče. Mezi zatím posledními zvolenými zástupci jsou ale opět bývalí politici. Mladí lidé dali svůj názor na politiku najevo i prostřednictvím sociální sítě Facebook. Před třemi týdny na šéfa ČSSD Jiřího Paroubka přistálo první vejce. K síti Vejce pro Paroubka v každém městě se poté přihlásilo 52 tisíc lidí.

Podle Pánka se čas od času nespokojenost lidí nastřádá a pak vznikne kritická masa, jako tehdejší iniciativa Děkujeme, odejděte. Vajíčkové protesty jsou podle něj jen špičkou nálad, které představují nespokojenost se současnou politikou u nás a vysílají jasný signál: „Politické ústředí, tedy velké strany, parlament a lidé, kteří se točí ve vysokých funkcích, by mělo udělat některé kroky, aby zvýšilo svoji důvěryhodnost.“ Současnou politickou scénu označil za nepřitažlivou a bez důvěry. Není si podle něj kde vybrat, je polarizovaná a nevěcná, což vede k poklesu zájmu lidí o politiku i o volby.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Boudal: Politici se vymlouvají, že jsou jen malé rybky

Studenti už půl roku obchází politiky s kamerou a ptají se jich na reakce k jejich výzvě. Podle jejich zástupce Jiřího Boudala se oslovení zákonodárci v zásadě dají rozdělit do dvou skupin: „Jednou jsou cynici, kteří i na kameru stále hájí svoji tezi, druhá skupina se tváří, že by výzvu podpořila, ale když dojde na lámání chleba, vymlouvají se, že jsou na to příliš malé rybky a sami nic neprosadí.“

Během půl roku, co obchází politiky, začíná být podle svých slov čím dál tím naštvanější. Jedním z hlavních problémů je podle něj i roztříštěnost: „Je zde spousta problémů, které je potřeba řešit, každý si je ale řeší na svém písečku.“ Problém vidí i v neochotě většiny politiků převzít na sebe jakoukoliv iniciativu. 

  • Studentská recese autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/913/91254.jpg
  • Poslanecká sněmovna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/788/78713.jpg
Vydáno pod