Ostravský krajský soud řeší další Krejčířovu kauzu

Ostrava - Ostravský krajský soud dnes začal řešit další kauzu uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře. Podle obžaloby vyvedl nezákonným způsobem ze své společnosti Corado Holding do zahraničí 271 milionů korun. Podle státního zástupce si tak Krejčíř zajistil prostředky pro svůj připravovaný pobyt v zahraničí. Soud dnes přečetl Krejčířovu výpověď, kterou poskytl policii v roce 2002, kdy byl z nezákonné transakce obviněn. Ve výpovědi vše popřel. Podle svých slov nerozumí obvinění: "Pro Corado Holding to byl výhodný obchod."

Krejčíř Corado Holding zcela ovládal. V představenstvu a dozorčí radě figuroval například jeho otec, matka, manželka či sekretářka. Podle státního zástupce začal na jaře roku 1997 připravovat nezákonnou transakci s penězi, které získal z prodeje akcie společnosti Teplárny Otrokovice.

Na Panenských ostrovech podle obžaloby ovládal společnost Ducane Finance. Právě ta s jeho českou společností uzavřela podle žalobce značně nevýhodnou smlouvu. „Za částku 271 milionů korun koupila zcela bezcenné akcie společnosti sídlící na Seychelských ostrovech. Základní kapitál této společnosti byl tehdy 1000 amerických dolarů,“ popsal obchod státní zástupce s tím, že obžalovaný se tím dopustil zneužívání informací v obchodním styku.

Krejčíř je v Česku stíhán za rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činnost. K pravomocnému rozsudku se ale zatím dostaly jen dvě jeho kauzy. Za podvod s akciemi společnosti Teplárny Otrokovice mu ostravský krajský soud udělil 6,5 roku vězení. Letos v únoru rozsudek potvrdil i Vrchní soud v Olomouci. Kromě podvodu mu soud uložil také trest za dva daňové trestné činy, za které byl už dříve pravomocně odsouzen k dvouleté podmínce. Daňové úniky se týkaly machinací při dovozu luxusních mercedesů z Německa.

Radovan Krejčíř
Zdroj: ČT24
Vydáno pod