Pecina: Je důležité, že se do Evropského parlamentu nedostali extremisté

Praha - Během nedělní čtyřhodinové rozpravy v Poslanecké sněmovně před hlasováním o vyslovení důvěry vládě se stal častým terčem politiků ministr vnitra Martin Pecina. V rozpravě deklarovali vůči Pecinovi určité výhrady občanští demokraté, zejména v souvislosti s jeho nedávnou reakcí na "vajíčkovou aférou". Na tento úřad míří i výhrady Strany zelených, kterým se nelíbí nový náměstek Jiří Komorous. Pecina v pořadu Interview ČT24 vyjádřil spokojenost nad tím, že brány Evropského parlamentu zůstanou minimálně letos zavřené pro české extremisty.

Důvodem nedělních verbálních útoků na Pecinu bylo jeho nedávné vystoupení v České televizi, kde uvedl, že vajíčková bitva doprovázející mítinky ČSSD připomínala nacistické napadání a rozhánění mítinků.

Martin Pecina dnes dodal, že na těchto slovech trvá, i když připouští, že příště by se raději vyhnul slovu nacistické, aby nedošlo ke zbytečné iritaci: „Je zcela evidentní, že až do středečního mítinku na Andělu bylo rozhánění mítinků doménou toho, když se přišli poprat neonacisté s anarchisty či podobné skupiny.“

Interview ČT24

Pecina popírá, že by vrhače vajíček označil za nacisty

I přesto chce Pecina svá slova uvést na pravou míru: „Nikdy jsem neřekl, že lidé, kteří hodí vajíčkem na předsedu sociální demokracie, jsou nacisté.“ S takovým postojem se v neděli nedokázal ztotožnit například předseda ODS Mirek Topolánek, pro kterého „bylo velmi těžké zvednout ruku pro vládu, jejímž ministrem vnitra je člověk, který bez mrknutí oka označí 60 000 mladých lidí jako nacisty“.

Pecina vyjádřil také mírný optimismus nad výsledkem víkendových voleb do Evropského parlamentu: „Z mého pohledu je důležité, že se do Evropského parlamentu nedostali extremisté.“

Pecina dále bojuje za zrušení extremistických stran

Pecina usiluje o zrušení extremistických stran a dle jeho slov je zde velká pravděpodobnost, že se k jeho názoru nyní přikloní také Nejvyšší správní soud. Svou žádost o zrušení Dělnické strany a Národní strany chce Pecina podložit jejich činností, například předvolebními klipy nebo chováním při veřejných shromážděních. Nejedná se tedy primárně o nesrovnalosti se zřizovacími podpisy, které stály za registrací těchto stran na politickou scénu.

Nejvyšší správní soud už v březnu vládní návrh na zrušení Dělnické strany zamítl. Podle soudu vláda jednoznačně neunesla důkazní břemeno.

Policie šetří také klip, ve kterém extremistická Národní strana použita sloganu "Konečné řešení otázky cikánské„. Pecina k této záležitosti uvedl: “Připadá mi to jako za roku 1932, přijde mi to skutečně absurdní a neskutečné. Byl bych první pro to, aby taková strana byla rozpuštěna."

  • Výrok ministra vnitra autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/915/91487.jpg
  • Výrok předsedy ODS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/915/91491.jpg
  • Ukázka ze spotu NS zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/876/87514.jpg