Dohnal tvrdí: Používám jen jedno služební auto

Praha - Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal se brání nařčením, že neoprávněně využívá tři luxusní služební auta. Tato tvrzení jsou prý chybná a zavádějící. Dohnal čelí kritice za to, že má k dispozici dva luxusní firemní vozy BMW řady 7 a rodinné auto Peugeot 807. Už včera šéf NKÚ po kritice kontrolního výboru ve sněmovně i médií oznámil, že už nebude využívat luxusní byt v Praze na Vinohradech.

Dohnal podle svých slov využívá jako služební vůz Peugeot 807. Vozy BMW slouží k pracovním účelům a využívá je hospodářská správa úřadu, jejich nákup prý byl schválen už před jeho nástupem do funkce. NKÚ se prý řídí doporučující studií od Dopravní fakulty ČVUT, kterou si nechal vypracovat jeho předchůdce Lubomír Voleník. „Jejími doporučeními se úřad řídí i v současné době. Jde o systém, který je běžně používán i u ostatních ústavních činitelů,“ uvedl Dohnal.

V minulých týdnech byl Dohnal pod tlakem médií, politiků i zaměstnanců NKÚ, kritizovali ho za údajné zbytečné rozhazování. Například za byt na Vinohradech, který Dohnal obýval a který je zapsán jako dvě bytové jednotky, platil stát měsíční nájem 76 tisíc korun. Členové kontrolního výboru sněmovny tak napadali, že v rozporu se zákonem o platech úřad platil Dohnalovi pronájmy dvou bytů, a ne jednoho. V médiích se také objevily informace o nehospodárném utrácení NKÚ za umělecká díla, podle Dohnala byl nákup veden potřebou zajistit důstojné zařízení úřadu.    

Rozpočtový výbor sněmovny doporučil minulý týden sněmovně neschválit loňské hospodaření NKÚ. Důvodem jsou chyby v hospodaření úřadu, prezident NKÚ kvůli nim dokonce čelí návrhu na kárné řízení, chyby ale odmítá. Oslovil již tři auditorské firmy, které by prošetřily údajné plýtvání penězi. Výsledky budou v řádu týdnů.

Tento rozlehlý byt na pražských Vinohradech obývá šéf NKÚ František Dohnal.
Zdroj: ČT24