Topolánek bude zřejmě do sněmovny kandidovat za Brno, Venclík neuspěl

Brno - Předseda ODS Mirek Topolánek dostal v Brně nominaci na jihomoravského volebního lídra. Na sněmu Brno-město pro něj zvedlo ruku 154 z 202 delegátů. Post brněnské jedničky získal poslanec Václav Mencl. Porazil šéfa jihomoravské ODS a krajského radního Milana Venclíka, který poté oznámil, že se o další místa ucházet nebude.

Definitivní podobu krajské kandidátky, kam přibudou i zástupci dalších jihomoravských okresů, schválí regionální sněm až příští týden. Dnešní brněnský sněm je podle straníků přesto důležitý. Naznačí, kteří politici by se na kandidátce mohli objevit za Topolánkem. Jeho kandidatura jako lídra je pravděpodobná, definitivně o ní však rozhodne 15. června výkonná rada.

Topolánkovi na jménech dalších kandidátů záleží. Podle spekulací z brněnské ODS by předseda strany nebyl příliš nadšený, kdyby se právě Venclík objevil na listině vysoko. Venclíkova prohra v souboji s Menclem vychází Topolánkovým přáním vstříc. 

Na sněmu organizace Brno-střed před dvěma týdny Topolánek řekl, že je proti „rathizaci“ strany. Někteří občanští demokraté si to vyložili jako narážku na Venclíka, který jim už dřív oznámil, že kdyby byl zvolen poslancem, funkci krajského radního si ponechá. Sociální demokrat David Rath je ve středních Čechách hejtmanem i poslancem.

O poslanecký mandát bude usilovat i Julínek

Zájem kandidovat dnes Venclík znova potvrdil a zopakoval, že nechce být lídrem. Jako vůdčí osobnost kandidátky loni v krajských volbách příliš neuspěl - ODS pod ním získala nejhorší výsledek ze všech krajů. Politologové tehdy otevřeně mluvili o jeho chybě, podle nich u části voličů není oblíbený. Kromě neúspěchu ve volbě na sněmovní kandidátku ho straníci vyškrtli i z oblastní rady Brno-město. Dosud byl jejím místopředsedou. Jeho sesazení podpořila velká většina, pro bylo 124 delegátů, proti 35. Venclík se k výsledkům sněmu nevyjádřil.

O mandát jihomoravského poslance se na regionálním sněmu příští týden bude ucházet i další známý politik ODS - bývalý ministr zdravotnictví a senátor Tomáš Julínek. Získal zatím nominaci od mateřské organizace Brno-venkov. Podle okresních delegátů by ale měl být za Brno-venkov až druhý za poslancem Davidem Šeichem. To by pro Julínka pravděpodobně znamenalo být na nevolitelném místě.